- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

OHIM újságírói workshop

A rendezényen olyan vezető médiumok képviselői vettek részt, mint az MTI, az Index.hu, a Gazdasági Rádió és Medical Tribune.

Bevezetőként Gács János, a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. képviseletében emlékeztetett arra, hogy a szellemi tulajdon védelmébe a szerzői jogok és az iparjog védelme egyformán bele tartozik. Az iparjog védelmét a szabadalom, illetve a formatervezési mintaoltalom és a védjegy szolgálja. Legtöbb szabadalmat a gyógyszeripar jegyezteti be. Kiemelte, hogy szeptember 30-tól – a GINOP keretében – indul az 1 milliárd forint keretösszegű iparjogvédelmi pályázat. A feltalálók 1-6 millió forintot nyerhetnek a termékük szabadalmaztatására.

Dr. Horváth Péter a szerzői joggal és az internet jogszerű használatával ismertette meg a jelenlévőket, kiemelve a technikai újdonságok adta lehetőségek következményeit.

Dr. Ilku Lívia, a gyógyszerhamisítás munkacsoport vezetője előadásában kiemelte, hogy Magyarországon az utóbbi öt évben megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők aránya, pedig nem kockázatmentes ez a vásárlás, amit az is mutat, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 35 ezer internetes gyógyszertárnak mindössze 0,6 százaléka legális. Példaként említette, hogy az interneten 20 féle Viagra potencianövelőt lehet rendelni, holott csak egyféle ilyen gyógyszer létezik, a többi hamisítvány.

A hamisítás által leginkább fertőzött terület a gyógyszerek és étrend-kiegészítők mellett a ruha- és cipőipar. Továbbá súlyosan érinti a hamisítás a háztartási vegyiárukat, a kozmetikumokat, az elektronikai és számítástechnikai eszközöket is. Egy korábbi felmérés szerint a 700 megkérdezett kereskedő 52 százaléka mondta azt, a beszerzési szerződés megkötése során igyekszik bebiztosítani magát, hogy ne kerüljön hamisított termék az üzletébe.

A téma aktualitását és fontosságát mutatta az élénk érdeklődés és a feltett kérdések, melyekre az előadók kimerítő válaszokat adtak. Az előadások anyagai letölthetők alábbiakban.

Dr. Gács János előadása [1]

Dr. Horváth Péter előadása [2]

Dr. Ilku Lívia előadása (Prezi) [3]

Wolfgang Preuss előadása [4]