- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A legkreatívabb büntetés szerzői jog megsértése miatt

Kreatív büntetést kapott az a 30 éves cseh férfi, aki szoftverkalózkodásért került bíróság elé. Amellett, hogy három év felfüggesztett börtönt kapott, az ilyenkor szokásos brutális mértékű pénzbírság helyett egészen más módon teszi jóvá tettét.

A felperesek között a Microsoft, a HBO Europe, a Sony Music és a Twentieth Century Fox is szerepelt, többmilliós kárt okozott nekik a jogsértő. Csak a Microsoftnak 65 millió forintot jelentett volna, ha a férfi által feltöltött operációs rendszereket az internet népe nem letölti, hanem megvásárolja.

A büntetőeljárás során tehát három év felfüggesztett börtönre ítélték Jacubot, a kártérítésről pedig a polgári peres bíróságon lehetett volna tárgyalni, azonban a jogtulajdonosokat képviselő BSA úgy vélte, békéltetőeljárásban, peren kívül érdemesebb megállapodni, ekkora összeget úgyse tudna kifizetni a férfi.

Így tehát csak egy lényegesen kisebb összeget kellett büntetésül fizetnie a becsült károkozáshoz képest, viszont szerepelnie kell egy videóban, amiben elmeséli mit tett, és mi lett a következménye. A prevenciós videót [1] két hónap alatt legalább 200 000 embernek kell megnéznie a megállapodás szerint, Jacub feladata pedig a szereplésen túl a rövidfilm promózása.

Amennyiben a kétszázezer megtekintés nem jön össze, elméletileg a felperesek polgári peres úton próbálhatják meg érvényesíteni érdekeiket, de erre várhatóan nem kerül majd sor. Alig pár nappal a feltöltést követően 150 ezer felett jár a számláló a YouTube-on.