- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Mit ér meg 1,2 millió darab hamis potencianövelő tabletta?

A legsúlyosabb büntetést az első és másodrendű vádlott kapta. Előbbit hét év fegyház és 165 millió forintos vagyonelkobzásra, utóbbit 6 év börtönbüntetésre és 57 milliós vagyonelkobzásra ítélte a bíróság. Az ítélet nem jogerős – számolt be a behir.hu.

Az első rendű vádlott, V. Viktor által létrehozott, és közeli hozzátartozóiból, ismerőseiből álló bűnszervezet Indiából és Kínából nagy tételben rendelt interneten keresztül gyógyszerkészítményeket (nagyrészt porencianövelő szereket, illetve súlycsökkentőket), amelyek egy része illegális, más részük hamis volt. Összetételük nem felelt meg sem az eredeti gyógyszerekre vonatkozó engedélyben szereplő, sem a hamis gyógyszerek csomagolásán feltüntetett összetételnek.

A csoport tagjai több településen béreltek postafiókokat, így Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Gyulavárin, Sarkadon, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Tatán és Pécsett is. A megrendelt gyógyszerkészítményeket ide kézbesítették. Különböző jeligére várták a küldeményeket, ilyen volt például a „Nagy Tibi”, a „Hortobágyi Béla”, a „Kovács Jani”, vagy a „Nyúl Béla”.

A csomagokért a vádlottak mentek el, és azokat a harmad rendű vádlott, B.N.J. György által bérelt békéscsabai lakásba szállították, ahol a aljzószereket raktározták, átcsomagolták, majd kiszerelték. A gyógyszereket az interneten kínálták, reklámozták, és átcsomagolva értékesítették. A hamis gyógyszerek olyan jellegzetes csomagolással és elnevezéssel rendelkeztek, amelyről a versenytárs, illetve annak áruja volt ismerhető. A vevők a vételárat Lengyelországban és Cipruson létrehozott bankszámlákra utalták át.

A vádlottak a külföldről beszerzett gyógyszerkészítményeket Magyarországon és több, mint 70 más országban forgalmazták anélkül, hogy azok exportjára, importjára, forgalmazására engedélyük lett volna. A vádlottak legalább 1,2 millió darab, több mint 1,5 milliárd forint belföldi forgalmi értékű illegális gyógyszerkészítményt szereztek meg külföldről további eladásra, ebből legalább 813 ezer darab gyógyszerkészítményt értékesítettek is valamivel több, mint 1 milliárd forint értékben.

Dr. Csepregi-Matus Éva, a tanács vezetője az ítélet indoklásában kifejtette: a vádlottak olyan összehangolt csoportot hoztak létre a nemzetközi illegális gyógyszer-kereskedelem lebonyolítására, melyben mindenkinek megvolt a konkrét, egymástól jól elkülöníthető feladata, és minden tag tevékenysége szükséges volt ahhoz, hogy a bűnszervezet feltárt mértékű forgalmat bonyolítson.

A nyomozás során kiderült, hogy az elsőrendű vádlott V. Viktor volt a 2009-ben létrehozott szervezet szellemi atyja, melyet feleségével, a másodrendű vádlott V.B.N. Anitával vezetett. Utóbbi szülei, a harmadrendű vádlott B.N.J. György és a negyedrendű vádlott, B.N.K. Anna a kiszerelésért és a postázásért voltak felelősek. A V. Viktor baráti, ismerősi köreibe tartozó ötöd rendű vádlott Sz. Róbert és hatod rendű vádlott P.Gábor a gyógyszerkészítmények beszerzését intézték.

2011-ben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal olyan gyógyszereket foglalt le Hódmezővásárhelyen, melyet a csoport rendelt meg. Ugyanebben az évben Sz. Róbertet egyszer tetten érték, mikor éppen az egyik futárszolgálatnak adott át egy hamis gyógyszeres csomagot. Az esetet úgy magyarázta, hogy nem tudott arról, mi van a csomagban, mert azt egy román rendszámú autó sofőrje adta neki azzal, hogy neki nincs ideje feladni a küldeményt. 2012-ben tartottak házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói a harmad rendű vádlott bérelt lakásában, ahol nagy mennyiségben bukkantak rá a hamis ajzószerekre, potencianövelő gyógyszerkészítményekre.

Az is kiderült, hogy a gyógyszerhamisításból származó pénzt a lengyelországi és a ciprusi számlán túl egy ciprusi fiktív cégen keresztül mosták tisztára. Később több gyanús utalás nyomaira is rábukkant a nyomozóhatóság, volt például olyan eset, mikor csak annyi szerepelt az utalás közleményében, hogy a “Télapó küldi”.

A vádlottak a nyomozás és a tárgyalások során végig tagadták bűnösségüket. Az ötöd rendű vádlott többször módosította vallomását. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak büntetlen előéletét, az ötöd rendű vádlott részleges beismerését és azt, hogy a hatod rendű vádlott bűnsegédként vett részt az ügyben. Súlyosbító körülmény, hogy az áru hamis megjelölése és hamisítása meghaladta a törvényben minősített értékhatárt, hosszú időn át folyt a bűncselekmény és társtettesség esete is fennforgott.

Az ítélethirdetés előtt az utolsó szó jogával csak a harmadrendű vádlott élt, aki azt mondta: esetükben nem egy bűnbandáról van szó, hanem egy tévedő magyar családról. Kiemelte, hogy jelzálogcsapdába kerültek, emiatt elárverezték a házukat, mikor pedig kikerültek az előzetes letartóztatásból, gyakorlatilag utcára kerültek.

Az elsőrendű vádlottat 7 év fegyházra, a másodrendű vádlottat 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A harmad- és negyedrendű vádlottat 3 év és 6 hónap, míg az ötöd- és hatodrendű vádlottat 5 és 4 éves szabadságvesztésre ítélték. A pénzbüntetésen, a vagyonelkobzáson túl a perköltséget is nekik kell megtéríteniük.

Az ítélet nem jogerős, mind a hat vádlott védője fellebbezést nyújtott be, illetve felmentést kértek, a hatod rendű vádlott ügyvédje enyhítésért folyamodott. Az ügyészség az első, a másod és az ötöd rendű vádlott esetében az előzetes letartóztatást kérte, attól tartva, hogy a vádlottak elszöknének, vagy elrejtőznének. A bíróság az első és a másodrendű vádlott esetében hagyta helyben ezt a kérvényt. A harmad, negyed, ötöd és hatod rendű vádlott szabadlábon védekezhet másodfokon.