- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2016. március 21-én tartotta plenáris ülését

A HENT plenáris ülését Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a HENT elnökhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta a Testület fennállásának, és diverzitásának fontosságát, azzal, hogy piac ismerői, a jelentős piaci szereplők, szakmai-érdekképviseleti szervezetek, és a jogalkalmazók együttműködésben, közös erővel léphetnek fel a társadalmilag és gazdaságilag fontos jelenséggel, a hamisítással szemben. Utalt arra, hogy bár a Jedlik terv részét képező Hamisítás Elleni Akcióterv 2015-ig szólt, összekötve a Jedlik tervvel, 2016-ig tart, egyúttal utalt az új, 2017-től irányadó Akcióterv kidolgozásának megkezdésére.

Ezt követően beszámolt a Testület 2015. évi tevékenységéről, röviden kiemelve a legfontosabb eseményeket, így a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontjával együttműködésben Budapesten HENT-szervezésben tartott nemzetközi jogérvényesítési konferenciát, valamint két új munkacsoport, az Infokommunikációs Munkacsoport és a Tudatosságfejlesztő Munkacsoport megalakulását.

Az egyes Munkacsoportok beszámolói során a munkacsoport vezetők röviden kiemelték előző évi tevékenységükből a fontosabb eredményeket, vagy a folyamatban lévő projektet. Megemlítésre került a Jogérvényesítési Munkacsoport által készített, végső egyeztetés előtt álló Btk. módosítás szövege, a vagyoni hátrány meghatározását elősegítő útmutatója, a Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport Btk. módosító kezdeményezése és a sikeres 2015. évi PANGEA program, továbbá a Fiatal Vállalkozók Szövetségével megkezdett együttműködési tárgyalások, és a jelentős érdeklődést kiváltó ArtMarket konferencia. Az újonnan alakult munkacsoportok röviden bemutatkoztak, és hangsúlyozták, hogy kiemelt feladatuknak tekintik a fiatalok tudatos fogyasztói magatartásának kialakulásának elősegítését.

Az összefoglaló, záróbeszédet a HENT elnöke, dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter képviseletében jelen lévő dr. Nemessányi Zoltán helyettes államtitkár mondta. Kiemelte, hogy nagyra értékeli a Testület munkáját, amelyet jelentős társadalmi és szakmai egyeztető fórumnak tekint, és ezzel együtt biztosította a HENT-et a minisztérium elismeréséről és szakmai támogatásáról.