- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamis pálinkát árultak egy budapesti szórakozóhelyen

Közérdekű bejelentés alapján ellenőrizték Budapesten egy ismert belvárosi szórakozóhely italkínálatát a NÉBIH szakemberei. Az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök a vásárlóknak kínált italok minőségét és eredetét vizsgálták. Az ellenőrzésen több mint 10 féle, bontott szeszes italból (whiskey, vodka, rum, pálinka, gin) vettek mintát. A vendéglátóhely kizárólag egyetlen terméknél tudta bemutatni az eredetet igazoló dokumentumokat.

A NÉBIH laboratóriumi vizsgálatai igazolták, hogy kétféle pálinkából hamisítványt szolgáltak fel a vendégeknek. A szakemberek a levett mintákat összevetették a palackokon szereplő eredeti termékekkel, azok profilja azonban eltért, így bizonyítva a hamisítást. A vásárlóknak tehát ismeretlen eredetű szeszes italt szolgáltak fel, a valódi, jó minőségű pálinkák helyett.

A hamisított termékek forgalmazását, mind az uniós, mind a magyar jogszabályok az egyik legsúlyosabb jogsértésnek tekintik, ami – a gazdasági káron túl – komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent. A vendéglátóhely a szabálysértések miatt mintegy 4 millió forint bírságra számíthat. Az eljárásban érintett vállalkozás adatai elérhetők a „jogsértés listán”.

A vásárlók és a tisztességes kereskedők védelme érdekében a NÉBIH a jövőben is fokozottan ellenőrzi a vendéglátóhelyeken kapható alkoholos italokat.