- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Egyre több a hamis termék Magyarországon

„Évente elkészítjük fogyasztói kutatásunkat, amelyből kiderül, hogy bár alapvetően a fogyasztóknak tudomásuk van arról, hogy nem jó hamis terméket vásárolni, 13-18 százalékuk mégis évente legalább egyszer vesz nem eredeti terméket” – mondta Németh Mónika. Kiemelte, ezzel a fogyasztó anyagi vagy egészségi kárt okoz magának, másrészt közvetett módon árt a gazdaságnak is. Az Európai Unió össztermelésének ugyanis 40 százalékát adják a szellemi tulajdon-intenzív iparágak, amelyből jól kikövetkeztethető, hogy a hamis termékek vásárlása miatt mekkora arányban szűnnek meg az adott ágazatban jogszerűen tevékenykedő cégek.

Már nem csak a luxus cikkeket hamisítják

Németh Mónika azt javasolja, minden vásárláskor járjunk nyitott szemmel, ugyanis míg régebben csak luxus cikkeket hamisítottak, addig mára szinte minden termékre kiterjed az iparág. „Fogjunk gyanút, ha egy terméket jóval a piaci ára alatt kínálnak eladásra” – mondta. Kiemelten veszélyesek az interneten keresztül vásárolt gyógyszerek.

Kína látja el hamisítványokkal a világot

Kínában állítják elő a legtöbb hamisított terméket, a lefoglalt hamis áruk értékének ugyanis 77, mennyiségének 66 százaléka származik innen.

A felderítések terén kiemelt szerepe van a NAV-nak, amely a vámnál lefoglalt hamis termékek után vámfigyelési eljárást folytat le. „Először értesítik a jogosultakat, vagyis az eredeti termék gyártóját, akik megvizsgálják a termék eredetiségét. Ezt követően annak értékétől függően szabálysértési vagy büntetőeljárás indul” – mondta el a folyamatról a titkár. Emellett fontos szerepe van az NFH-nak, valamint az élelmiszerek terén a NÉBIH-nek.

A nemzeti és az európai szabályozások mellett Németh Mónika szerint a hamisításra épülő iparág visszaszorításában fontos szerepe van az önszabályozásnak, tehát az eredeti termékek gyártóinak is össze kellene fogni a jogszerűtlen előállítás ellen. „A gyártók és a fogyasztók tudatos hozzáállása egyaránt fontos, hiszen ha nem vásárolunk ilyen terméket, nem tud életben maradni a piac.”