- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Veszélyes éberséget fokozó szerek jelentek meg a hazai piacon

A tanulás, a munka sokszor hajnalig kényszerítik az embert ébrenlétre. Az elmúlt hetekben a vizsgaidőszakkal és az érettségi időpontokkal egy időben, megnőtt egy újabb éberséget fokozó – Magyarországon csak receptre kapható – gyógyszer internetes rendelése.

“Száz számra tapasztaltuk, hogy elkezdték az emberek egy bizonyos internetes oldalról Indiából megrendelni ezeket a szellemi teljesítményfokozó szereket” – mondta Sepsi Edit, a NAV 2. számú repülőtéri igazgatóságának ezredes igazgatója.

Rengeteg csomagot foglaltak le a NAV munkatársai, tartalmuk az a Modafinil nevű tabletta, amely itthon receptköteles, és elsősorban narkolepsziás betegek szedik, szigorú orvosi felügyelet mellett.

“Egyik sem jelentős nagyságrendben érkezett. Vannak azonban nagyobb csomagok is, vannak bátrabbak, akik rendeltek belőle 12-15 ezer darabot, ezeket a személyeket természetesen egészségügyi termék hamisítás, illetve jogosulatlan külkereskedelmi tevékenység miatt följelentjük” – mondta Sepsi Edit.

Az éberséget fokozó tabletta rendelése mellett szintén slágertermékek a potencianövelő  és fogyasztószerek, melyek nagy része ugyancsak Indiából, vagy Dél-Amerikából érkezik.

Veszélyesek az ellenőrizetlen laborokban kotyvasztott szerek

Az ellenőrzésen fennakadt tabletták az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe kerülnek bevizsgálásra. A neten rendelt memóriajavítóról is kiderült, hogy nem olyan dózisban tartalmazza az összetevőket, mint az eredeti.

“Általában azt látjuk, hogy a hatóanyag túllőtt egy-egy ilyen termékben, tehát sokkal több benne a hatóanyag, mint az eredetiben. Máskor más gyógyszerhatóanyagokat is beletesznek, és úgy állítják elő a készítményt, fokozva a hatást” – magyarázta Pálffyné Dr. Poór Rita az OGYÉI főosztályvezetője.

Mindehhez szaktudás nem mindig társul, tehát gyakran egymás ellen ható vagy egymás hatását úgy erősítő szereket vegyítenek úgy, hogy ezek szedése káros vagy éppen végzetes kimenetelű lehet.

„Károsítja a szívet és az érrendszert, de bőrreakciókat is eredményez, olyan bőrtüneteket, amelyek megint csak végzetesek lehetnek. Autoimmun folyamatokat indíthat el. Nem utolsó sorban a benne lévő szennyezők a májat, vesét, a teljes érrendszert károsíthatják” – mondta a szakember.

Ez viszont nem visszatartó erő azok számára, akik mindenképpen hozzá akarnak jutni ezekhez a tablettákhoz.

Új drogok, kiszámíthatatlan hatások

Csak az elmúlt évben több tucat dizájnerdrogot dobtak piacra. Ezért a kábítószer-fogyasztók kezelése roppant nehéz, hiszen követhetetlenek az összetevők, és így maguk a szerek hatásai is.

Zacher Gábor szerint pont az ismeretlen összetevők miatt lehetetlen megjósolni, hogyan reagál a szervezet. Megállítani a terjesztést szinte lehetetlen. A szakember máshol kezdené a megelőzést.

“Szerintem nem a kábítószert kell megelőzni, hanem az odavezető utat. Ami meg arról szól, hogy értékrend, ami arról szól, hogy keretek, meg példakép, meg jövő, meg kortárscsoport minta, meg család és azt gondolom, hogy ez sokkal-sokkal-sokkal fontosabb” – mondta fogalmazott az addiktológus.