- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Egyre több hamis gyógyszert kínálnak az interneten

A hamisított gyógyszerek nagymértékben árthatnak a betegek egészségének, a gyógyszeripari cégek szerint fatális következmények is lehetnek. Ezt a rendőrség is megerősítette. „Az állam alkotja meg a jogi és intézményes keretet, a rendszert, amely biztosítja az emberek életének és egészségének védelmét, de ha az állampolgárok megkerülik ezt a rendszert, egészségüket vagy életüket veszélynek teszik ki” – mondta Michal Slivka, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

A hamis gyógyszerek internetes árusítóit 1-5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. „Minden eset egyedi” – jegyezte meg Slivka.

A hamis gyógyszerek árusításának trendje a rendőrség szerint az utcáról áthelyeződik az internetre, ami nehezíti a hatóságok munkáját. „Nem csak Szlovákiát, hanem az egész világot érintő trendről van szó” – mondta Slivka hozzátéve: a NAKA a figyeli és kiértékeli helyzetet, illetve „hatékony intézkedéseket foganatosít”.

Az említett gyógyszerek gyakran jó hamisítványok, a laikus szabad szemmel nem veszi észre a különbséget a hamisítvány és az eredeti gyógyszer között. „A csalóknak nagyon fontos a gyógyszer és a doboz dizájnja” – mondta Pozsonyban Anci Kvarnström, az Innovatív Gyógyszeripar Európai Szövetségének konzultánsa. Szerinte az emberek gyakran nem tudják, hogy illegális weboldalról vásárolják a gyógyszereket. Leginkább az alacsonyabb ár vonzza őket.

„Meg kellene nézniük, hogy bejegyzett internetes gyógyszertárról van-e szó” – hangsúlyozta Kvarnström. Szerinte a hamisítókat a magas kereseti lehetőség lehetősége motiválja, a nyereség sokkal magasabb, mint az induló befektetés. Az elkövetőket nehéz leleplezni és nem várnak rájuk „annyira súlyos büntetések sem”.

Leginkább az orvos által felírt gyógyszereket terjesztik – erekciós zavarokra felírt gyógyszereket és szívgyógyszereket, továbbá anabolikus szteroidokat, fogyasztószereket, hipnotikumokat, nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat és cukorbetegek gyógyszereit.

A vásárlók az interneten kideríthetik, melyik rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal. Ellenőrizni kell, megtalálható-e az adott gyógyszertár az engedéllyel rendelkező gyógyszertárak között az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) honlapján. Ezek a szubjektumok recepthez nem kötött, Szlovákiában regisztrált gyógyszereket és egészségügyi segédeszközöket árusítanak. Recepthez kötött gyógyszer nem található a kínálatban. „A bejegyzett gyógyszertár egyúttal olyan logóval rendelkezik, amelynek használatát az Európai Bizottság vezette be” – mondta Matej Petrovič, az egészségügyi minisztérium gyógyszeripari és gyógyszer-politikai részlegének munkatársa. Ha a felhasználó a logóra klikkel, átirányítják őt a ŠÚKL honlapjára. Jelenleg csak 50 internetes gyógyszertár van Szlovákiában.

Az internetes gyógyszerkiadás logójának az Európai Unió valamennyi tagállamában egyforma dizájnja és műszaki paraméterei vannak. Az adott állam lobogóját tartalmazza, alatta található a szöveg az adott ország nyelvén, amely arra biztatja a pácienst, hogy klikkeljen rá a logóra,s így ellenőrizze az online gyógyszertár engedélyét a ŠÚKL honlapján. A gyanús weboldalt a rendőrségnek vagy az intézetnek kell jelenteni.

Megközelítőleg három éven belül kellene megjelenniük a szlovákiai gyógyszertárakban a speciális 2D kóddal ellátott gyógyszeres dobozoknak. Azoknak a gyógyszereknek, amelyek 2019 februárja után kerülnek a gyógyszertárak polcaira, már rendelkezniük kell a kóddal, egyébként nem kerülhetnek a piacra.

„A kódok bevezetése több millió eurójukba kerül a gyógyszeripari cégeknek” – mondta Katarína Slezáková, az Innovatív Gyógyszeripari Szövetség (AIFP) ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor nem feltételezi, hogy a költségek a gyógyszerárakon meglátszanának majd.