- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

CIKK Hamis parfümök, avagy a vásárlók tudatos megtévesztése?

Fontos kiemelni, hogy a kecsegtető árú termékek, azaz a hamisított kozmetikumok használata a bőrrel való közvetlen érintkezésük okán komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, figyelemmel arra, hogy azok a test különösen érzékeny bőrfelületeivel, a csuklóval, a nyakkal, az arccal érintkeznek, így bizonyos esetekben akár bőrpírt, viszketést, súlyos kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak. Ezzel szemben, az eredeti, ismert termék esetén a gyártó felelősséget vállal, hogy nemcsak a termék kiszerelése, de összetétele is biztonságos, nem tartalmaz tiltott allergéneket, és az Európai Unió tagállamai esetében megfelel AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1223/2009/EK RENDELET-ének, amely teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi Európai Uniós tagállamban. Fontos rögzíteni, hogy e rendelet harmonizálja a közösségi szabályokat a kozmetikai termékek belső piacának létrehozása érdekében, s egyben biztosítja az emberi egészség magas szintű védelmét.

Fogyasztóvédelmi Tájékoztató Videó

Szeretnénk rögzíteni, hogy ha online rendelés során mégis kiderül, hogy elégtelen minőségű terméket szállítanak ki, érdemes visszaküldeni a parfümöt. Itt kívánjuk hangsúlyozni, hogy a fogyasztót 14 napos, indokolás nélküli elállási jog illeti az internetes vásárlások esetében.A panaszügyintézés során a kereskedő köteles felvenni egy jegyzőkönyvet, ahol feljegyzésre kell kerüljön a fogyasztó igénye, a kereskedő pedig nyilatkozni köteles annak teljesíthetőségről. A fogyasztói panasz jogszerű elutasításának csak akkor lehet helye, ha a kereskedő a tőle és a terméktől független szakvéleménnyel (vagyis nem a forgalmazó által kiállított nyilatkozattal) bizonyítja, hogy a parfüm mindenben megfelel az előírásoknak.A kizárólag piaci szempontokat szem előtt tartó kereskedők magatartása folytán a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy a vásárló nem azt kapja, amit szeretne. Ebben az esetben a vásárlónak fél éve van arra, hogy szavatossági jogait érvényesítse, a szavatossági idő alatt a cserét kérelmezze vagy a pénzét visszakövetelje.

Természetesen a piacon vagy aukciós oldalon, nyugta, illetőleg számla nélkül vásárolt parfümök esetében már jóval nagyobb a kockázat, mivel a fogyasztói jogok nem illetik meg a vásárlókat.

Gyakorlati tanácsok

Honnan ismerhető fel a hamisítvány?

Ár:

2-3000 Ft –ért egészen biztos, hogy nem az előírásoknak megfelelő minőséget kapunk!

Bizalmatlanságra ad okot, ha mindegyik termék azonos áron van beárazva.

Kiszerelés:

Feltűnő, ha egy eladó csak 100 ml kiszereléseket árul, mivel hamisból általában csak nagy kiszerelést gyártanak.

Vásárlás helye:

Parfümvásárláskor, ha az a vásárló szeretné elkerülni a hamisítványokat, a legbiztosabb, amit tehet, hogy nagyobb áruházláncokban, vagy más, biztos beszerzési háttérrel rendelkező üzletekben vásárol.

Online vásárlás esetén: Online rendelés esetén szintén körültekintőnek kell lenni azokon a portálokon, ahol nem derülnek ki a forgalmazó cég adatai. Ebben az esetben nem érdemes a vásárlásba belemenni, mert rendkívül nehéz, sőt gyakorlatilag lehetetlen a fogyasztói igényérvényesítés. Olyan webáruháztól vagy weboldalról ne vásároljunk, ahol nincs cégnév, nincsenek elérhetőségi adatok – Magyarországon kötelező a cégnevet és egyéb céges adatokat feltüntetni a webáruházakban.

Ki lehet jelenteni, hogy az aukciós oldalak tele vannak hamis parfümökkel. Ha valaki ragaszkodik az e módon történő vásárláshoz, ellenőrizni érdemes az eladó értékeléseit, amely sokat elárulhat.

Csomagoláson található külső jelek:

Hamisítvánnyal van dolgunk, ha minden üveg alján ugyanaz az az azonosító szám van, mivel az eredetiek esetében a papírcsomagoláson és az üvegen található kódszám megegyezik. Fontos kiemelni, hogy a kódszám dombornyomott technikával vagy lézernyomással kerül a csomagolásra, sosem könnyen eltávolítható festékanyaggal.

Fúvóka:

Leggyakrabban arról ismerhető fel a hamis parfüm, hogy a benne lévő műanyag fúvóka szokatlanul vastag és erősen elhajlik.

Az eredeti parfüm fúvókája vagy pont az egyik sarokig ér és szinte láthatatlan, vagy egyenesen az üveg aljáig fut.

Üveg formája:

Az eredeti gyártók ügyelnek arra, hogy az üveg belső alja homorú legyen, így az utolsó cseppek az üveg sarkában gyűlnek össze, épp ott ahová elér a fúvóka.

Kupak:

Az eredetiek esetében a kupakot nem könnyen, de mégis kényelmesen vehetjük le az eredeti parfümökről. Fontos, hogy az nem esik le „magától” a kupak a nyakáról, és ki kell emelni, hogy a másolatoknál gyakran a forma sem illik teljesen az üveghez aránytalanság miatt.

A másolatok kupakjai silány (esetenként fém helyett műanyagból) anyagból készülnek, de az is elképzelhető, hogy sorjás a műanyag.

Szín:

A betöltött folyadék színe, állaga egy hamisított terméknél változhat.

Egy eredeti parfüm színe nem változik, a koncentrátum általában 2-3 évig kitart.

Sokszor az alkoholos-vizes oldatot (hamis parfümöknél) beszínező anyag leülepszik az üveg aljára.

Illat:

A hamisítványokon már kifújáskor érzékelhető egy jellegzetes, magas koncentrátumú alkohol-szag, ami meg is marad, miután pár perc elteltével az “illatosítás” eltűnik a kifújt löttyből, helyén ragadóssá, „szappanszagúvá” válik a bőr.

A hamisított parfümök összetevői nem tartósak, az illat gyorsan elillan, míg ezzel szemben egy eredeti parfüm esetében, előfordul, hogy még a zuhanyozás sem mossa le teljes mértékben az illatanyagokat a bőrről.

Ami az illatok tartósságát illeti:

EDC: (Eau de cologne, más néven kölnivíz): 3-5% illatanyagot tartalmazó, rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású parfüm. Tartóssága kb. 2 óra.

EDT: (Eau de toilette): 4-8% illatanyagot tartalmazó, parfüm amely esetében 2-4 óráig is érezhető az illat.

EDP: (Eau de parfum): magas 8-15%-os illatanyag tartalmának köszönhetően 3-5 óráig is megmarad az illat intenzitása.

 

a teljes cikk az alábbi linken olvasható: http://www.forumkontroll.hu/parfumok-termektesztje/ [1]