- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

KÖNYVBEMUTATÓ Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától

A HAMISÍTÁS ELLENI NEMZETI TESTÜLET műtárgyhamisítási állapotfelmérése, valamint a két  kiadó vizsgálatainak tanulságai, továbbá Bendzsel Miklós, Kármán Gabriella és Emőd Péter szakértő szerkesztők javaslata alapján 2018-ban megállapodás született egy olyan átfogó tanulmánykötet megalkotásáról és közrebocsátásáról, amely a hazai műtárgypiaci jelenségek és körkép sokoldalú elemző bemutatásával megvilágítja a hamisítási tevékenység történeti, művészetkritikai, technikai, szerzői jogi és büntetőjogi, védelmi és igazságszolgáltatási aspektusait, az ellene való fellépés eszköztárát és nemzetközi trendjeit.

A célcsoport a hazai képző- és iparművészek, műkereskedők, műgyűjtők és kritikusok körén kívül a hatósági, rendészeti és igazságszolgáltatási szakembereket, a különféle felsőoktatási és szakképzési résztvevőket és a szélesebb érdeklődő közönséget öleli fel. Széles spektruma és közönsége, valamint megcélzott magas színvonala okán úttörő vállalkozás, amelynek eredménye egy olyan oktatási és kulturális célú kiadvány, amelynek első kiadása nem kerül kereskedelmi forgalomba.

A 2019 közepén lezárult szakírói és válogatói munka nagy érdeklődést keltett, ezt több nyilvános, a műtárgypiaccal kapcsolatos rendezvény, illetve felfokozott érdeklődés tanúsította. A szerkesztés és a kiadványtervezés végső szakaszában csatlakozott a hazai online művészeti piactér és festmény- szakértői szolgáltatás pionír szereplője, a Kieselbach Galéria. E műhely a hazai képzőművészeti publikációs volumene és az unikális kiterjedtségű képadatbázisa és adattára keretében létrejött hamis, utánzat és bizonytalan szerzőségű alkotásokat felvonultató fotódokumentáció-válogatása révén mind tartalmi, mind formai tekintetben jelentősen gazdagítja a kötetet.

A közös kiadvány szakmai bemutatója 2020. február 25-én lesz a kiadók és a szerzők közreműködésével.