- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

„Hamisítás, ahogy én látom”: Középiskolás képzőművész-palántákat díjazott a HENT

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület középiskolásoknak kiírt képzőművészeti pályázata a „Hamisítás, ahogy én látom – Az én alkotásom, az én tulajdonom” az egész országot megmozgatta. Az ország minden részéből érkeztek alkotások tehetséges, fiatal képzőművészektől. A HENT vezetőségének nehéz dolga volt, végül hat pályaművet talált érdemesnek arra, hogy az alkotások felhasználási jogát megvásárolja 50, illetve 75 ezer forintos áron.

A díjátadásra június 15-én a Magyar Szabadalmi Hivatal székházában került sor. Az eseményen a fiatalok mellett az őket felkészítő pedagógusok is részt vettek, akik értékes Adobe szoftvercsomagot kaptak áldozatos munkájuk jutalmául.

– Fontosnak tartottuk, hogy a még csak a szárnyaikat bontogató fiatal képzőművészek elgondolkodjanak arról, hogy milyen fontos a szerzői jog tiszteletben tartása, és mekkora kárt okozhatnak a hamisítók a kreatív alkotóknak. Ez a pályázat kiváló alkalmat biztosított erre, ráadásul a középiskolások életükben talán először megtapasztalhatták: szellemi termékük az ő tulajdonuk, amelynek felhasználási jogát értékesíthetik – nyilatkozta a díjátadón dr. Pál Roberta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára.

Király Mariann, a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző iskola tanárának három tanítványa is a díjazottak között volt. – Izgalmas volt a hamisítás témaköre, a grafikai órán minden diákom lelkesedéssel fogadta a feladatot. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a fiatalok saját bőrükön tapasztalhatták meg milyen az, amikor saját alkotásaik szerzői jogáról kell tárgyalniuk.

Szalkai Csenge, Király Mariann egyik tanítványa, elektronikus grafikájával aratott sikert a pályázaton. A negyedikes diáklány elmondta: nagyon örül az elismerésnek, amellyel kreatív gondolatát jutalmazták. Csenge szerint mindenkinek tisztában kell lennie szellemi alkotásának értékével, ő korábban nem gondolta volna, hogy ennyit is érhet művének felhasználási joga.

Szalkai Csengén kívül szintén a Zichy Mihály középiskolából lett díjazott Jankó Eszter és Vas-Imre Norbert. Fekete kenyér című fotómontázzsal nyert díjat a bajai Bán Zsuzsanna. A kisvárdai Orosz László hagyományos grafikával, míg a budapesti Nagy Csilla digitális grafikával nyűgözte le a zsűrit.

A díjazott alkotások a következők voltak: