- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Közzétette a 2011-es évi Special 301 Report-ot a USTR

Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének hivatala (Office of the United States Trade Representative, USTR) május 2-án tette közzé a kereskedelmi partnereknek minősülő országok (köztük Magyarország) szellemitulajdon-védelmi helyzetéről késztett értékelését (Special 301 Report), amelynek keretében a szellemi tulajdonjogok megsértésében élen járó országokról – rövid értékelésekkel ellátott – listákat vezet. Az ún. Priority Watch List-re a szellemi tulajdon védelmével, az ezzel összefüggő jogérvényesítéssel és a piacra jutással kapcsolatosan – a USTR megítélése szerint – súlyos hiányosságokkal küzdő országok kerülnek, így 2011-ben Algéria, Argentína, Kanada, Chile, Kína, India, Izrael, Indonézia, Pakisztán, Oroszország, Thaiföld, Venezuela. A Watch List a szellemitulajdon-védelem területén bizonyos hiányosságokat mutató, de a Priority Watch List-re nem kerülő országok jegyzéke, amelyre ebben az évben Fehéroroszország, Bolívia, Brazília, Brunei, Kolumbia, Costa Rica, Dominikai Köztársaság, Equador, Egyiptom, Finnország, Görögország, Guatemala, Olaszország, Jamaica, Kuwait, Libanon, Malaysia, Mexikó, Norvégia, Peru, Fülöp-szigetek, Románia, Spanyolország, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna, Üzbegisztán, Vietnam került fel.

Magyarország tavaly került le a Watch List-ről, és idén sem került vissza egyik listára sem. Fontos e pozíció megőrzése, a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének további erősítése, koordinált fellépés a hamisítókkal szemben, hiszen a USTR által összeállított megfigyelési listák fontos döntéshozatali tényezőkként szolgálhatnak a külföldi befektetők számára az egyes országok piaci körülményeinek és befektetési környezetének felmérése során.

A Special 301 Report első részében a USTR a hamisítással és kalózkodással kapcsolatos trendeket és tényeket rögzíti, majd a listán szereplő országokban tapasztalható hiányosságokra mutat rá, így pl. Spanyolországban az online szerzői jogi jogsértések elterjedtségére, Ukrajnában pedig a hamis és kalóz termékek tömeges hozzáférhetőségére, a mozikban kamerával felvett filmek terjesztésének magas arányára, valamint a hatóság hivatalbóli eljárási hatáskörének hiányára.

A 2011. évi Special 301 Report elektronikusan a http://www.ustr.gov/about-us/press-office/reports-and-publications/2011/2011-special-301-report [1] címen tölthető le.