- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Uniós felhívás hamisítványok megvásárlása ellen

Szakértői becslések szerint a hamis termékek kereskedelme nemzetközi szinten eléri az évi 200 milliárd eurót, ekkora összeget kitevő veszteséget okozva a világkereskedelemben, amely valószínűsíthetően még tovább fog növekedni. A hamisítási tevékenység károkat okoz a kereskedelem és az innováció területén, valamint kockázatot jelent a munkaerőpiacra is. A hamisítványokkal való kereskedelem nagyságát jól példázza, hogy a hamisítók közel akkora forgalmat bonyolítanak le világszinten, mint a drogkereskedők. Az Európai Unió hatóságai 2011-ben 115 millió darab hamisított terméket foglaltak le, amelyek értéke elérte az 1,2 milliárd eurót. A lefoglalt hamisítványok harmada – köztük az adott évben előkerült 27 millió adag hamis gyógyszer – a fogyasztókra nézve veszélyes terméknek minősült. A jelenlegi trendek szerint a hamisítványok jelentős részét internetes rendelések nyomán szállítják: a 2011-ben előkerült hamisítványok 63 százaléka ilyen, légi úton (22%) és futárszolgálattal (7%) kézbesített termék volt.

Ezekre az adatokra kíván reagálni az Európai Bizottság ipar-és vállalkozáspolitikáért felelősalelnöke, Antonio Tajani és a belső piacért és szolgáltatásokért felelősfelelős biztos, Michel Barnier a most meghirdetett hamisítás elleni kampánnyal. A „Mondj nemet a hamisítványokra! Válaszd az eredetit!”felhívással a kezdeményezés a – gyógyszerektől a ruházati cikkeken és elektronikai termékeken át a gyermekjátékokig terjedő – hamisított termékek teljes skálájának valódi „árára” kíván rámutatni, hangsúlyozva, hogy a hamisítványok megvásárlásával mindenki, így a társadalom, a gazdaság és a fogyasztó is csak veszíthet.

Az Európai Bizottság kampányindító közleménye [1] és brosúrája [2] részletesen ismerteti, milyen társadalomra, gazdaságra és magukra az állampolgárokra nézve jelentkező veszteséggel kell számolni. Így többek között arra is, hogy a hamisított termékek, bár olcsónak látszanak, tényleges „költségük” magasabb, mint bármely eredeti terméké: a hamisítók ugyanis nem fizetnek adót, tisztességtelen kereskedelmi magatartásukkal a jogszerű vállalkozások működését és az ezek által biztosított álláshelyek meglétét veszélyeztetik. A kevesebb adóbevétel és a nagyobb arányú munkanélküliség viszont nagyobb állami terheket és kevesebb jóléti szolgáltatást eredményezve végső soron a hamis cikkek megvásárlói számára jelent további terhet.

Fontos tudni, hogy a hamisítványok jellemzően nem felelnek meg a fogyasztók biztonságát szolgáló minőségi és egészségügyi előírásoknak, így közvetlen veszélyt jelentenek a felhasználókra nézve. Példaként említhetők a hamisított gyógyszerekbe kevert nem megfelelő, olykor hatástalan összetevők, vagy a hamisított gyógyászati eszközök, a hamisított ruházati cikkek festékanyagában kimutatható allergén anyagok, a fulladásveszélyes hamisított gyermekjátékok vagy a balesetveszélyes hamisított autóalkatrészek.

A bizottsági közlemény [1] kiemeli azt is, az Európai Unióban jogszabályok garantálják a munkavállalók védelmét és tiltják a gyermekek foglalkoztatását. Ezzel szemben a hamisítók a minél nagyobb haszon realizálása érdekében gyermekmunkások foglalkoztatásával és a felnőtt dolgozók kizsákmányolásával csökkentik gyártási költségeiket.

A fentiekre való figyelemmel a hamisított termékek gyártásának és kereskedelmének felszámolása érdekében a kampány célul tűzte ki, hogy a fogyasztók hamisított termékek megvásárlásával szembeni tudatosságát növelje, valamint hogy az Európai Bizottság a tagállami hatóságok, az iparági szereplők, a kereskedelmi érdekképviseletek és a fogyasztók közötti szorosabb