- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A napraforgó, a kukorica és a repce a legtöbbet hamisított vetőmagok

Vetőmag-hamisításnak számít, amikor a zsákban nem az van, ami eredetileg lenne benne a címkézés szerint – mondja Dr Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója. – Helyette egy vetőmagszerű terméket találunk, ami sem fizikai, sem genetikai értékében nem hasonlít a vetőmaghoz.

[1]

Az ügyvezető szerint többféleképpen is elkerülhető a bizonytalan forrásból származó, génmódosított, hamis vetőmagok vetése. – Megbízható forrásból vásároljunk, azoktól a vetőmag-forgalmazóktól, akiktől már évek óta. Érdemes megvizsgálni a hivatalos okiratnak minősülő címkét is, amit minden esetben a hatóságnak kell kiállítania. A címkén többféle biztonsági, hamisítás elleni védelmi elem is található: a vízjegy és egy téphetetlen, egyedi sorszám.

Menjünk biztosra és a hatóság internetes adatbázisában ellenőrizzük a megvásárolt vetőmagot! Az adatbázis segítségével, miután a kért paramétereket beírtuk, kiderül, hogy vetőmagunk ellenőrzött vagy bizonytalan forrásból származó, minőségtelen, káros termék-e.

Magyarországon tilos a génmódosított kukorica vetése, azonban a szomszédos országokban nem mindenhol. Dr. Ruthner Szabolcs elmondta, hogy jelenleg is folyik egy hatósági vizsgálat, mert a határ mentén a gazdák kintről vásároltak vetőmagot, ami elképzelhető, hogy génmódosított volt. A jogszabályok szerint, ha ez valóban kiderül, az elvetett kukoricamagot ki kell tárcsázni. Abban az esetben, ha már virágzott, nemcsak azt a táblát kell eltávolítani, de körülötte egy nagyobb területet is, a keresztbeporzás és szennyeződések lehetősége miatt.

Forrás: Tőzsdefórum [1], Gazdaság TV.hu