- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Példamutató kezdeményezés a hamis gyógyszerek ellen a Sanofi-nál

Bevezető köszöntőjében Pierre Faury, a SANOFI-AVENTIS Zrt nemrégen hivatalba lépett országigazgatója kiemelte, hogy a cég kivételesen fontosnak tartja a hamis szerek elterjedése elleni küzdelmet Magyarországon is.

A beszélgetés résztvevői három kérdéskört jártak körbe:

A beszélgetés alkalmával sor került konkrét esetek, történetek említésére, alátámasztva a tényt, miszerint rohamosan növekszik Magyarországon is az ismeretlen eredetű, hamisított készítmények forgalmazása. Ennek fő táptalaja az internetes terjesztés, az egyre több bizonytalan forrásból származó gyógyszert kínáló, sokszor a fogyasztók megtévesztésére játszó weboldal.

Székely Krisztina, a HENT munkacsoportjának vezetője a beszélgetés során kitért arra, hogy ebben a helyzetben, ahol a magyar lakosság 4%-a bevallottan vásárolt az elmúlt egy évben bizonytalan forrásból származó gyógyszert, elsőrendűen fontos a fogyasztók tájékoztatása a hamis szerek veszélyeiről és arról, hogyan kerülhetők el ezek a sokszor veszélyes készítmények. Tavasszal a HENT az interneten keresztül elérhető bizonytalan forrásból származó gyógyszerek ellen kampányolt, az akkor fejlesztett weboldal [1] aktuális üzeneteivel, a rövid kampányfilm [2]mel és az elérhetőségekkel továbbra is él.

A beszélgetés végén dr. Erős László orvos igazgató összefoglalta a hallottakat és megkérte a jelenlévő munkatársakat, legyenek nagykövetei a Sanofi kezdeményezésének: hívják fel ismerőseik, rokonaik figyelmét arra, hogy gyógyszert csak megbízható, ismert forrásból, például gyógyszertárból vásároljanak.

A nagyszámú hallgatóság a cég munkatársaiból tevődött össze. A kerekasztal-beszélgetést rögzítették videó-kamerával, az ebből készült rövidfilmet a Sanofi vidéki egységeiben dolgozó munkatársainak is elküldik, ezáltal hangsúlyozva a téma fontosságát és a levonható tanulságokat.