- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A hamisított szoftverek veszélyeire figyelmeztet az FBI

A felhívásban arra hívják fel a fogyasztók figyelmét, hogy ne dőljenek be az alacsony árnak, legyen szó akár egy számítógépes program letöltéséről vagy megvásárolt lemezről. A következmények mindkét esetben súlyosak lehetnek, mert igen nagy eséllyel jogsértő másolatról van szó, amely vírust tartalmaz. Ezt megerősíti az akcióban az FBI-t partnerként támogató Nemzeti Szellemi Tulajdonjogi Koordinációs Központ (National Intellectual Property Rights Coordination, IPR), amely szintén óvatosságra figyelmezteti az amerikai fogyasztókat, mert az illegálisan másolt szoftverek – bármennyire eredetinek látszanak is – a rajtuk lévő vírusok miatt súlyos károkat okozhatnak a felhasználók számítógépén, illetve károsítják a szoftver tulajdonosát. Az FBI kiemeli, hogy figyelmeztetésüket alátámasztják az egyre gyakrabban beérkező panaszok, valamint a vizsgálatok is. Az ágazat által készített tanulmányok ugyancsak azt állapították meg, hogy a világon egyre többen telepítenek számítógépükre jogsértő szoftvereket, amelyek gyakran fertőzöttek.

Az FBI szerint a hamisított példányokat nagyon könnyű beszerezni: ismeretlen eladóktól, árverési oldalakról, kétes hírű portáloktól, vagy lemezre írva akár utcán, alkalmi árusoktól, vagy kioszkokban. Olyan is előfordulhat, hogy külföldről vásárolnak számítógépet az interneten keresztül, amelyre eleve jogsértő programot telepítenek. A hamisított szoftverek mögött bűnözők, hackerek, sőt szervezett alvilági csoportok állnak. A következmények pedig súlyosak lehetnek, kezdve attól, hogy a gép nem megfelelően működik a gyenge minőségű, fertőzött programmal, egészen odáig, hogy lelassul az operációs rendszer és nem képes végrehajtani az alapvető biztonsági frissítéseket. Ennél is nagyobb a veszélyt jelent, hogy a gép használója bűncselekmények áldozata lehet: visszaélhetnek személyes adataival, hozzáférhetnek bankszámlájához. A rosszindulatú szoftverek úgy működnek, hogy a program megjegyzi, melyik billentyűket használták, ily módon azután „elárulja” a kódot, a felhasználói nevet, vagy akár a társadalombiztosítási számot, valamint hozzá tud férni a számítógépen lévő adatokhoz, észrevétlenül bekapcsolhatja a webkamerát, és így tovább. Azzal is fontos tisztában lenni, hogy a rosszindulatú programok más gépekre is könnyen továbbterjedhetnek cserélhető adathordozók használatával, vagy akár e-mail-ek útján. A bűnözők a fertőzött gépekről támadást indíthatnak más számítógépek vagy web-oldalak ellen. Az FBI mindenkinek nyomatékosan igyekszik tudtára adni, hogy a hamisított szoftverek hatalmas károkat okoznak az országnak, illetve nem ritkán súlyos, akár életet veszélyeztető következményekkel járhatnak a felhasználók számára. Sok milliárd dollártól fosztják meg a gazdaságot, miattuk pedig emberek vesztik el munkahelyüket és megcsapolják az állam bevételeit.

A nyomozók szerint a hamisított lemezt nem nehéz felismerni, mert sokszor nincs borítója, nem mellékelnek hozzá számlát vagy más dokumentumot – egyszerűen csak beleteszik egy borítékba. Ezen felül nagyon gyenge minőségű címkét ragasztanak rá, amely nemigen hasonlít, látszatra sem az eredetire. Felismerhető lehet arról is, hogy hátoldalán a barázdák egy része más színű, mint a többi, illetőleg nincsen biztonsági szalag a külső celofáncsomagolásán. A használati utasításban bizonyos sorok előfordul, hogy fejjel lefelé állnak. A fentieken kívül pedig nem egyszer az áll a mellékelt használati utasításban, hogy a vevő a szoftver aktivizálása érdekében keressen fel egy megadott honlapot és regisztáljon –ahonnan aztán nem ritkán újabb vírusok érkeznek.

Az FBI az ilyesfajta kellemetlenségek megelőzése érdekében azt tanácsolja, hogy mindenki csakis előre telepített operációs rendszerrel rendelkező számítógépet vásároljon és győződjön meg arról is, hogy szoftver csomagolása hiteles-e. Lehetőleg csakis olyan kereskedőnél vásároljon, aki szerződésben áll a gyártó céggel.  A gyártók honlapjukon közzéteszik szerződéses kereskedőik listáját, ahol a vásárlók azt is meg tudják tekinteni, hogy miként néz ki az adott szoftver eredeti borítója. A számítógéphez alkatrészt interneten keresztül csakis tisztességesnek számító portálról szabad vásárolni. Ha valaki mégis gyanús forrásból származó származó szoftvert vásárolna, akkor előtte lehetőleg győződjön meg az adott szoftver eredeti áráról – mert ha túl olcsón kínálják a terméket, csaknem bizonyos lehet abban, hogy hamisítvánnyal áll szemben.