- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Az új Btk. szellemitulajdon-jogokat érintő tényállásairól beszélt a Rádió Orientben a HENT munkacsoport-vezetője

Lendvai Zsófia ügyvéd, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Jogérvényesítési munkacsoportjának vezetője a július 1-jén hatályba lépett új Büntető törvénykönyv szellemi tulajdonjog terén bevezetett változtatásairól beszélt mind szerzői jogi, mind iparjogvédelmi megközelítésben.

Szerzői jogi oldalról elmondta, hogy az egyik jelentős módosítás az, hogy amíg a korábbi Büntető törvénykönyv a sértettek szerint vette a bűncselekmény elkövetését, az új Btk. július 1-től az elkövető személyére vonatkozóan egy egységként kezel olyan bűncselekményeket, mint a filmek illegális feltöltése az internetre, amik korábban akár több száz rendbeli elkövetésnek is minősülhettek és emiatt valódi büntetésük igen nehézkes volt.

Egy másik fontos változásként említette, hogy „a természetes személyek magáncélú felhasználását kifejezetten kiveszi a jogszabály az elkövetői magatartások köréből”. Így például az otthoni szórakozás okán végzett filmletöltés az új Btk. alapján nem lesz bűncselekmény.

Nincs nagy újítás és változás a védelmet biztosító műszaki intézkedések, vízjelek, elektronikus eszközök esetében: mindenki büntethető, aki, ezen védelem kijátszását szolgáló eszközöket állít elő, vagy értékesíti azokat, sőt az is bűncselekményt követ el, aki az ehhez szükséges tudást átadja.

Iparjogvédelmi területen a legnagyobb változás, hogy az iparjogvédelmi jogok elkövetése tényállás kibővült: a hamisítvány gyártója mellett az új Btk-ba bekerült, hogy az is büntethető lesz, aki a hamis terméket forgalomba hozza, azaz kereskedik vele, megszerzi vagy tartja.

Lendvai Zsófia a beszélgetés második felében a jogosultak lehetőségeiről, a polgári jogi, vámjogi és büntetőjogi jogérvényesítési eszközökről fejtette ki véleményét.

A műsorban 32:09 perctől hallható a HENT Jogérvényesítési munkacsoportjának vezetőjével, Lendvai Zsófiával készült beszélgetés.

(A szellemi tulajdonnal foglalkozó rádióműsor első felében a Marrakeshi nemzetközi szerződésről beszélget Szakály Melinda, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke és Dr. Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Főosztályának szakmai tanácsadója.)

Hallgassa meg a műsort, kattintson a képre!

hent20130812 [1]