- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Szingapúr: szigorúbb fellépés az interneten elkövetett szerzői jogi jogsértések ellen

Indranee Rajah, az illetékes szingapúri tárca jogi ügyekért felelős államtitkára arról számolt be a Straits Times-nak, hogy kormányzati szinten előkészületek folynak annak érdekében, hogy megteremtsék a szerzői jogokat megsértő internetes portálok blokkolásának jogszabályi hátterét. A szigorítás bevezetése kapcsán a következő hónapokban kikérik az érintett ágazatok és az állampolgárok véleményét is.
A jogsértő tartalmakat kínáló oldalak blokkolása azonban nem az egyetlen eszköze lenne a szerzői jogok védelmének, szögezte le Rajah. Törekedniük kell arra is, hogy a fogyasztók megfelelő felvilágosítást kapjanak az ilyen jellegű jogsértések okozta károkról, illetve hogy minél kedvezőbb áron juthassanak hozzá legális úton a tartalmakhoz. Az államtitkár ugyanakkor elismerte, hogy a blokkolás igen hatékony módszer lehet- azok után például, hogy öt európai országban letiltották a Pirate Bay-hez való hozzáférést, az oldal teljes látogatottsága nem egészen egy év alatt majdnem 70 %-kal vissza is esett. Olaszországban, négy további fájlmegosztó oldallal egyetemben éppen a múlt héten korlátozták a Pirate Bay-hez való hozzáférést – azonban a Pirate Bay még így is elérhető proxi oldalakon keresztül, köszönhetően az augusztusban közzétett kerülőutas megoldásnak, az ún. PirateBrowser-nek, amelynek segítségével kijátszható a hozzáférés letiltása.
A több mint 1800 internetszolgáltatót képviselő szervezet, az EuroISPA véleménye szerint ugyanakkor az oldalak blokkolásával nem lehet hatékonyan fellépni az internetes szerzői jogi jogsértések ellen. A korlátozásokkal és az internet megfigyelésével, esetleges cenzúrázásával ugyanis súlyosan sérülhet a felhasználók magánszférája, valamint gátját jelentik az innovációnak is.
Az elmúlt években egyébként Szingapúrban komoly figyelmet fordítanak a szellemi tulajdonjogok védelmére, különböző akciók keretein belül a szingapúri hatóságok több cég irodáit, és kiskereskedelmi üzleteit is átvizsgálták illegális szoftverek után kutatva. Egy sikeres akció keretében 2011-ben például egy gyártónál majdnem másfél millió dollár értékű illegális számítógépes szoftvert foglaltak le.