- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Figyelmeztetés a karácsonyi ajándékot vásárló briteknek: hamisított árukkal kereskedő csalók árasztják el a piacot

A másolt játékokkal, játékkonzolokkal, videojátékokkal, táskákkal, cipőkkel és kozmetikai cikkekkel való kereskedelem óriási üzlet: a britek várhatóan 6 milliárd angol fontot (vagyis 2,12 ezer milliárd forintot) fognak elkölteni az idei karácsonyi szezonban, a jogsértők pedig mindent megtesznek, hogy ebből az összegből minél nagyobb részt megszerezhessenek.

Sok brit családnak az is gondot okoz, hogy meg tudják venni az alapvető élelmiszereket és kifizessék a fűtésszámlát, így sokan szeretnének minél olcsóbban, az internetről és az utcai árusoknál beszerezni az ajándékokat. Azonban minden ötödik, spórolni próbáló vásárló hamisított terméket vett a tavalyi évben.

A márkavédelemre szakosodott MarkMonitor szerint ez az év rosszabb lesz, mert már most több mint nyolcezer olyan weboldalt azonosítottak, ahol például hamis Gucci és Adidas termékeket, vagy éppen Mulberry táskák – persze gyenge minőségű – hamisítványait lehet megvásárolni.

A  brit piacfelügyeleti hatóság, a Trading Standards Institute vezető tisztviselője elmondta, hogy a hamisított termékek vásárlása nagy kockázattal jár – főleg, ha elektronikai cikkekről vagy akkumulátorokról, elemekről van szó, mivel ezek tűzveszélyesek és áramütést is okozhatnak. Az ilyen termékek esetében ráadásul garanciára sem lehet számítani.

A csalók várhatóan sok pénzt keresnek majd azzal is, hogy elárasztják a piacot olcsó cigarettákkal és dohánnyal, amelyek azonban mérgező fémeket is tartalmazhatnak. A legális dohánytermékek magas piaci ára miatt ezek azonban különösen kelendőek lehetnek.

Manchesterben és környékén a rendőrség nemrég ötven tonna hamis árut foglalt le, köztük UGG csizmákat, Tiffany ékszereket, Dr Dre fejhallgatókat, Lacoste pólókat, Ice órákat és Barbour kabátokat, több mint 2 millió font (azaz 709 millió forint) értékben.

Az express.co.uk oldal híradása szerint csak Warringtonban tavaly százezer hamis terméket foglaltak le, köztük hamis vodkát és Armani, Gucci, Chanel, Ralph Lauren, Superdry és UGG hamisítványokat, így a hatóságok ott is figyelmeztették a vásárlókat a hamis termékek okozta veszélyekre. Különös figyelemmel kísérik ezen kívül a Facebook-ot is, ahol szintén sok hasonló termék cserél gazdát – ezek között sok olyan is található, amely veszélyes lehet a vásárlók egészségére, mivel gyártóik nem vetik alá őket olyan ellenőrzéseknek, mint a legálisan működő cégek.

A manchester-i rendőrség egyik nyomozója szerint a hamisítványokból származó bevétel gyakran kábítószer- és fegyverkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetekhez kerül.