- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamis gyógyszerek miatt rendeltek el riasztást Romániában

Két piteşti-i és egy Ialomița megyei gyógyszertárban találtak a hamisított Hepatitis B és C elleni szérumból a múlt hét folyamán – számolt be a Székelyhon.ro hírportál. A rendőrség és a romániai Országos Gyógyszerügynökség is vizsgálatot indított az ügyben, az Egészségügyi Minisztérium pedig azonnal figyelmeztetést adott ki, amelyben arra kéri a Pegasys 180 μg/0,5 ml fecskendős készítmény használóit, hogy amennyiben az elmúlt két hétben ilyet vásároltak, azonnal forduljanak a kezelőorvosukhoz a megfelelő terápiás kezelés felállítása érdekében. Ezen kívül a minisztérium elrendelte az összes gyanús készítmény visszavonását a piacról.

A peginterferon alfa-2a aktív vegyületet tartalmazó készítményt májgyulladás kezelésére használják. A hamisítvány azonban csak vizet és glükózt tartalmaz, ezért a testbe injekciózva semmilyen hatást nem fejt ki. Hatóanyag híján a kezelés megszakad, a beteg állapota romlani kezd, de nem tudni, hogy mitől. Ez különösen a nem kezelt Hepatitis C esetében veszélyes, mert az gyakran májcirózishoz, májrákhoz vezethet – mondta Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

A gyógyszert forgalmazó Roche cég mindenesetre rendkívül körültekintően járt el, és saját csatornáin keresztül is figyelmeztette a hargitai orvosokat. Egy tájékoztatóban leírják, hogy miben különbözik az eredeti készítmény a hamisítványtól. A dobozuk hasonló, azonban a hamis készítményén nincsen sem szín-, sem vonalkód. A benne található fecskendő anyaga műanyag, miközben az eredetié üveg, a pumpája fehér és a védőkupakja fekete színű, miközben az eredetin a pumpa piros, a védőkupak pedig zöld. Tar Gyöngyi elmondása szerint “ha az ember nem készül rá, nagyon nehéz megkülönböztetni”.

Az egy heti kezeléshez szükséges hatóanyagot tartalmazó, egy darab előtöltött fecskendő ára 975 lejbe (65 ezer forintba) kerül, és mivel ez drágának számít, az egészségbiztosítási pénztár száz százalékban megtéríti.

A botrány kapcsán a Gyógyszerészek Országos Kollégiuma is közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy a kollégium is segíti a hatóságok munkáját az először orvosoknál feltűnt, de az utóbbi időben a gyógyszertárakba jutott Pegasys azonosításában. Megjegyzik azt is, hogy a helyzet súlyos és komoly kockázatot jelent a betegek számára, továbbá sajnálatukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy egyre elterjedtebb jelenség a gyógyszerhamisítás, nemcsak Romániában, hanem világszerte. Emiatt vezettek be 2011-ben speciális szabályozásokat Európában, amelyeket a vonatkozó román törvénykezésbe is átemeltek – írja a közlemény.