- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamis termékeket árusító honlapok domain-jét tiltotta le az USA Bevándorlási és Vámhivatala

A nyomozócsoport által vezetett Nemzetközi Szellemitulajdon-jogi Koordinációs Központ (National Intellectual Property Rights Coordination Center, IPR) által összehangolt akció a közelgő ünnepek miatt különösen fontos volt, hiszen a megnövekedett forgalmú honlapokról nagy mennyiségben juthattak hozzá hamisítványokhoz a gyanútlan vásárlók.

Már a negyedik évben vette egyébként az IPR fokozott ellenőrzés alá a hasonló oldalakat – mivel az internetes bűnözés nemzetközi jelenség, az akcióba ezúttal bevonták többek között az Europolt és tagországait is,  amelynek köszönhetően  összesen 393, legfelső szintű tartományt foglaltak le nemzetközi szinten. Ezen felül a hongkongi vámhivatal is lefoglalt 16, külföldi bejegyzésű legfelső szintű tartományt.

Az ICE megbízott vezetője szerint a partnerekkel közösen végzett munka rámutat arra, milyen széleskörű is a szellemi tulajdont érintő bűncselekmények globális hatása. A hamisítók kihasználják az ünnepek adta lehetőséget arra, hogy olcsó hamisítványokat kínáljanak a fogyasztóknak – a honlapok ráadásul a fogyasztóknak személyes, a családjukat érintő és pénzügyi adataikra nézve is veszélyesek lehetnek

Az ünnepek közeledtével – a boltoktól kezdve az utcai standokon át a webshop-okig – mindenhol megjelennek hamis termékek. Az IPR szerint a leggyakrabban lefoglalt termékek általában a fejhallgatók, a sportruházati cikkek, a kozmetikumok, cipők, játékok, luxuscikkek, mobiltelefonok és elektronikai kiegészítők.

Az Europol igazgatója szintén az együttműködés jó példájaként és a hamisítóknak címzett fenyegető üzenetként jellemezte az akciót. Rámutatott arra, hogy bár a gazdasági válság miatt még többen vásárolnának olcsóbb hamisítványokat, a vásárlóknak ugyanakkor tisztában kell lenniük azzal is, hogy ezzel a szervezett bűnözést támogathatják.

Az elmúlt hetekben világszerte mindenhonnan érkeztek bejelentések a védjegyjogosultaktól mind az IPR Központhoz, mind nemzetközi partnereikhez, amelyek adatait megosztották a nyomozóhivatal egyesült államok-beli irodái között, de továbbítottak belőlük a Belga Gazdasági Nyomozóhivatalnak és vámhivatalnak, a dán rendőrségnek, a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, a francia csendőrségnek és vámhivatalnak, a román rendőrségnek, a spanyol csendőrségnek, a londoni rendőrségnek és a hongkongi pénzügy- és vámhivatalnak is.

A letiltott domain nevekkel a továbbiakban az intézkedő országok rendelkezhetnek, az azokra látogató felhasználók pedig a weboldalak helyén az oldal ellen folyó eljárásról értesítést, valamint a jogsértésekre figyelmeztető tájékoztatást találnak.

Az akció során a résztvevő szervek munkatársai anonim módon vásároltak a honlapokon kínált termékekből, amelyek között voltak DVD-k, ruházati cikkek, ékszerek és egyéb luxuscikkek is. A védjegyek és egyéb szellemi tulajdonjogok jogosultjainak értesítését és visszajelzését követően pedig megszerezték a domain-ek letiltásához szükséges engedélyeket.

Az „Operation In Our Sites” néven indult jogérvényesítési kezdeményezés több, mint három éve működik –  a mostani akcióval összesen 2550-re emelkedett az ezek keretében letiltott domain-ek száma.