- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Ülésezett a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

hent logó [1]Az ülésen áttekintették a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2013. évi tevékenységét, valamint a HENT titkársága bemutatta a HENT www.hamisitasellen.hu [2] alatt elérhető, formailag és tartalmában is megújult honlapját.

A HENT tagjai megvitatták a HENT munkacsoportok javaslatai alapján összeállított 2014-es munkatervet, amely a Jedlik-terv részét képező Hamisítás Elleni Akciótervben meghatározott célok mentén jelöli ki a 2014-ben végrehajtandó intézkedések fókuszpontjait.

A jogérvényesítés hatékonyabbá tétele kapcsán különös figyelmet szentel a HENT 2014-ben a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények tekintetében a 2013. július 1-jén hatályba lépett Büntető Törvénykönyv által bevezetett változások alkalmazásának értékelésére, valamint a 2014. január 1-jével hatályba lépő, a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítéséről szóló 608/2013/EK rendelet alkalmazására.

A tudatosságnövelés területén a HENT 2014-ben még inkább a fiatal generációk megszólítására és attitűdjeik megváltoztatására fog törekedni. Fontos azonban a vállalkozások tájékoztatása is, a 2013-ban a cégvezetők körében végzett HENT kutatás tapasztalatai alapján cél, hogy 2014-ben minél több szakmai, iparági rendezvényen essen szó a hamisítás veszélyeiről és a vállalkozások hamisítás elleni fellépési lehetőségeiről.

A HENT valamennyi irányú tevékenységét szoros szakmai együttműködésben végzi a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontjá [3]val, amely együttműködés számos konkrét projektben is test fog ölteni 2014-ben.

A HENT plenáris ülését egy nagyon aktuális és egyre növekvő problémát jelentő jelenségről, az online piactereken elkövetett jogsértésekről szóló rövid beszámoló zárta az Allegro Group Hu Kft. szakértőjének előadásában.