- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A hamis kozmetikumok és illatszerek károsíthaják egészségünket

A Nemzeti Szellemitulajdon-jogi Központ (IPR) partnerével, az FBI-jal annak honlapján hívja fel a figyelmet a hamis kozmetikumokban rejlő veszélyekre. A hamisítványok arzént, berilliumot és kadmiumot tartalmazhatnak, amelyek mind rákkeltő anyagok, valamint előfordulhat bennük alumínium és különféle baktériumok is. A hamis termékek több esetben okoztak pattanásokat, pikkelysömört, kiütéseket és szemfertőzést is. Megtalálhatjuk bennük továbbá a dietil-hexil-ftalát (DEHP) nevű, szintén rákkeltő anyagot, vagy akár vizelet is.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a hamis parfümökkel és kozmetikai cikkekkel kereskedőknek nincs különös ismertetőjegyük, de a termékeknél nem árt odafigyelni néhány jelre, ami elárulhatja hamis voltukat. Ilyen például az eredetitől eltérő csomagolás (szín, felirat), a “limited edition” jelzések, a kicsivel (vagy sokkal) alacsonyabb ár vagy egyenesen a termék furcsa illata. Fontos odafigyelni akkor is, ha nem hivatalos értékesítőtől, bolhapiacon, esetleg az interneten vásárolunk. Esetenként még az is előfordulhat, hogy maga az eladó sem tudja, hogy hamis terméket árul.

A szervezet ezért felkérte a fogyasztókat, hogy figyeljék az árulkodó jeleket, és ha felmerül bennük annak lehetősége, hogy hamis termékkel találkoztak vásárlás vagy akár nézelődés közben, azt jelentsék a szervezetnek.