- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Csökkent a hamis borok mennyisége

Fazekas Sándor miniszter és Kiss Eliza borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán (NÉBIH BAII) tett látogatásuk során tájékozódtak az intézmény bortermelők munkáját elősegítő tevékenységéről – írja a Borászportál.hu.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelkedő szerepet tölt be a borágazat szempontjából, hiszen a bortermelők részére minőségi szolgáltatásokat nyújt és professzionálisan felszerelt laborjával és szakembereivel egyedülálló módon tudja biztosítani a forgalomba hozott borok minőségét és megbízhatóságát.

Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt időszakban az intézménnyel közösen több, borágazatot érintő intézkedést hajtottak végre, amely kedvező helyzetet teremtett a bortermelők számára. Jelentősen csökkent a bortermelők kiadása, a borászati üzem engedélyezési díjmentessé tételével, amely könnyítés az illegális borelőállítás mértékét is csökkentette. A borászok kérésére a forgalomba hozatali eljárásban engedélyezendő tétel mennyiségével arányos vizsgálati díj került bevezetésre, amely lényeges kiadáscsökkentést jelent a „kis” borászatoknak. Az intézkedés jelentősen növelte a legálisan forgalomba kerülő bortételek számát és csökkent ezáltal a kereskedelmi forgalomba kerülő borok élelmiszerbiztonsági kockázata.

Mészáros Kálmán, az intézmény igazgatója tájékoztatta a minisztert, hogy a külföldről érkező borimport fokozott ellenőrzése révén csökkent a hazánkban forgalomba kerülő külföldi borok élelmiszerbiztonsági kockázata. Ebben a témakörben 2013. évben 1052 ellenőrzés történt. Elmondta, hogy az ellenőrzések során a felügyelők 2675 db hivatalos mintát vettek. A laboratórium vizsgálati eredménye alapján az ellenőrzési minták közül 438 bortételnél állapítottak meg kifogást, melyek jobbára kisebb jelölési és minőségi hibákból adódtak. Ez az előző évhez képest 2% csökkenést mutat. A hamisított termékek száma viszont drasztikusan csökkenést mutat.