- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Csökkentek az üreshordozó díjak

Egy lépésben, 30%-kal csökken a mobiltelefonok és 20%-kal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, írja a pcpult.hu. A szifon.hu, Apple-termékekkel foglalkozó oldal becslései szerint az iPhone-ok listaára például 1-3 ezer forinttal csökkenhet, az iPadek viszont – kapacitásuktól függően – 4-6 ezer forinttal is drágulhatnak. Az oldal szerint elképzelhető lehet az is, hogy az Apple “lenyeli” a jogdíj-változásokat, azonban mégsem ez a forgatókönyv tűnik valószínűnek, hiszen a beérkező termékekre vonatkozó díjat az importőrnek kell megfizetnie.

A változás oka az, hogy a fent említett elemzés szerint európai összehasonlításban a magyar díjrendszer kevés hordozótípust fed le, viszont az azokra fizetett díj aránylag magas. Ezért találták szükségesnek a zenék és filmek másolására leggyakrabban használt hordozók, a mobiltelefonok és a set-top-boxok jogdíjának csökkentését és terjesztették ki emellett a jogdíjfizetési kötelezettséget a táblagépekre.

A jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel támasztják alá a jogdíjköteles hordozókról való döntésüket. Az utóbbi években Magyarországon elterjedtek a táblagépek, 2013-ban pedig használóik 93%-a végzett ezeken olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.