- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamis rákgyógyszer-csempészeket tartóztattak le

A vád szerint a csempészek ellenőrizetlen, nem megfelelő elnevezéssel ellátott, összetevőiben módosított, hamisított gyógyszereket szereztek be, több forrásból. Ezeket megtévesztő szállítólevelekkel próbálták a célországokba eljuttatni, amelyekben alacsony értékű ajándékként, dokumentumokként vagy termékmintaként próbálták feltüntetni a szállítmányok tartalmát, derült ki a Europol honlapján megjelent beszámolóból.

Az elkövetők gondoskodtakarról is, hogy az árut kisebb csomagokra osszák fel. Így próbálták meg elérni, hogy az Egyesült Államok vámhatósága ne figyeljen fel a szállítmányokra, illetve  hogy az esetleges lebukás esetén őket se érje túl nagy kár.

Számos olyan gyógyszert azonban, amelyek állandó hűtést igényeltek volna, a rendeltetésnek nem megfelelő, hőszigetelés vagy bármely védelmet biztosító csomagolás nélkül szállítottak, a.nnak ellenére is,  hogy Törökországból az Egyesült Államokba viszonylag sokáig tart eljuttatni egy küldeményt. A nem megfelelő körülmények között történő szállítás pedigsok beteg egészségét tették ki igen nagy kockázatnak.

A két, 39 és 40 éves isztambuli férfit Puerto Ricóban fogták el január 17-én és állították Missouri államban bíróság elé,  egy rendbeli, bűnszövetségben elkövetett csempészés és három rendbeli csempészés vádjával.  Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, akár 20 évnyi börtönbüntetéssel és 250.000 dolláros (56 millió forintos) pénzbüntetéssel is sújthatják őket, minden rendbeli elkövetésért  egyenként.

Az Europol jelentős segítséget nyújtott a nyomozás kezdeti szakaszában az FDA-nak a 2013-as, hágai találkozóik során. A letartóztatásokra az Europol is megjelent Puerto Ricóban egy mobil irodával, hogy mindkét szervezet ellenőrizni tudja az addig begyűjtött információkat. A hamis gyógyszerekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében nagy szerepet játszó, az európai hatóságokkal kiépített közeli munkakapcsolat létrejöttéhez hozzájárult még az is, hogy az FDA nyomozási osztálya egy összekötő tisztet állított munkába az Europol főhadiszállásán.