- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Milliárddolláros károkat okoznak Kanadának a jogsértő szoftverek

A Business Software Alliance 2011-es felmérése szerint a Kanadában installált szoftverek 28 százaléka nem volt eredeti 2010-ben, ezek becsült értéke pedig több mint 1 milliárd dollár (220 milliárd forint) volt. Ez hatalmas kiesés a legális szoftverpiacnak, a netnewsledger.com szerint.

2013 márciusában egy Ontarióban található céget 106 ezer dollárra (átszámítva 23 millió forintra) bírságoltak továbbá kötelezettséget kellett vállalniuk arra, hogy eltávolítanak minden jogsértő programot a számítógépeikről. A jogsértés a Business Software Alliance weboldalán, a www.nopiracy.ca-n keresztül került bejelentésre.

Az illegális szoftverek elleni harcot a nagyobb cégek, mint például a Microsoft, az Adobe, az Apple mind elsődleges fontosságúnak tartják.

Sem magánszemélyeknek, sem cégeknek nincs valós mentségük jogsértő szoftverek alkalmazására, hiszen manapság már léteznek az eredeti szoftverek használatát biztosító, megfizethető opciók is. A szoftverekért fizetendő díjak pedig cégek számára költségként elszámolhatók. Például az Adobe Creative Cloud előfizetési díja a tengerentúlon havi 50 dollár, Magyarországon évi 118-179 ezer forint, azonban ennek ellenében az Adobe teljes szoftverpalettáját használhatjuk. Ugyanez a csomag diákok számára kedvezőbb áron is elérhető. A Microsoft Office 365 termékcsomagja pedig havonta 12,50 dollárba kerül éves előfizetés esetén, ami nagyjából 2500 forintnak felel meg. Ez az előfizetés egyszerre 25 felhasználónak biztosít hozzáférést a teljes Microsoft Office csomaghoz. Figyelembe kell venni, hogy ezek a szoftverek munkaeszközök is, tehát rövid idő alatt valószínűleg az áruk sokszorosát hozzák vissza.

Azoknak pedig, akik a fentiek ellenére egyéb, ingyenesen elérhető alternatívát keresnek, az Apache által fejlesztett Open Office-t javasolják.

Az FBI-nak a jogsértő szoftverek veszélyeiről készített jelentése szerint a jogsértő szoftverek a leütött billentyűk rögzítésével és azonnali továbbításával a személyes adatainkat, és a bank- vagy hitelkártyaszámunkat is kiszolgáltathatják a hackereknek, de a webkameránkat vagy a mikrofonunkat is ki- és bekapcsolhatják. Ezen kívül a szoftverek megfertőznek más számítógépeket is, ezeket pedig “zombiként” használhatják a bűnözők mindenféle, számítógépek és hálózatok elleni támadásokhoz.

Az FBI egyik, kiberbűnözési osztályán dolgozó ügynöke szerint a számítógép védelme érdekében ugyanazokra a szempontokra kell figyelnünk, mint amikor autóval indulunk valahová. Jobb, ha elkerüljük a “rossz környékeket”, a számítógépet biztonsági védelemmel látjuk el, azaz „lezárjuk”, ahogy az autónkat tennénk és minden sebezhető pontra odafigyelünk, hogy kevésbé legyünk kitéve a veszélynek. Fontos a tűzfal és a vírusirtó szoftverek alkalmazása is, valamint az operációs rendszer rendszeres frissítése és – különösen letöltések esetén – a körültekintő eljárás. A számítógép kikapcsolása pedig az egyik legegyszerűbb módja a számítógépünket célba vevő online támadások megakadályozásának.