- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Rájuk csapott le a NAV 2013-ban

A Békés Megyei Hírlap arról számolt be, hogy november 25-én illegális mosószerüzemre bukkantak a hatóságok, ami egy volt autószalonban működött. Az elkövetők éppen egy teherautóról rakodták le a frissen érkezett alapanyagokat, amikor a NAV nyomozói a helyszínre érkeztek. A NAV közleménye szerint az épületben “nagyüzemben” folyt a munka. A hamisítók egy ismert termék vízlágyító márkajelzéssel felcímkézett dobozába egyszerű mosószódát töltöttek. Egy másik helyiségben betonkeverővel vegyítettek konyhasót egy olcsóbb kategóriájú mosóporral, a keveréket pedig ismert mosószermárkaként felcímkézett kartondobozokba és vödrökbe öntötték. A hamis árut aztán raklapra pakolták, zsugorfóliázták és piacon értékesítették.

A nol.hu beszámolója szerint a főváros X. kerületében is találtak a NAV ellenőrei egy hamis mosószerekkel teli raktárt, ahol éppen töltötték és csomagolták a hamis árut.

A dohány feketepiacának felerősödése miatt annak illegális kereskedelme is sok munkát adott a hatóságoknak. Dunaharasztiban például 1 millió doboz adójegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyi nyomozók, ennek értéke 728 millió forint volt. Nagy gondot fordítottak az ellenőrök a postai kézbesítéssel, illegálisan eladott dohány felkutatására és lefoglalására is, tekintettel arra, hogy ez a gyakorlat terjedőben van a dohánypiac átalakulása óta.

A közúti ellenőrzések során is találtak nagy értékű, hamisítványokat tartalmazó szállítmányokat a NAV munkatársai. A vallalkozoi.negyed.hu cikke szerint augusztusban ötezer darab Royalty Line márkajelzésű hamis serpenyőt és edénykészletet foglaltak le Vámosszabadinál. A két szlovák rendszámú kamionban összesen 125 millió forint értékű hamis áru volt. Egy hónappal később ugyanitt egy kínai árut szállító konténerben 1,6 millió forint értékben találtak hamis gumicsizmákat, valamint lefoglaltak 4300 flakont is, amelyekben lejárt szavatosságú, aloe verát tartalmazó italt találtak. Ezt a szállítmányt az ellenőrök a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársainak adták át.