- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Évi 6 milliárd dollárt veszít a világpiac a hamis mobiltelefonok miatt

A Mobilgyártók Fórumának (MMF) legfrissebb jelentése szerint 2013-ban 148 millió hamis mobiltelefont adtak el forgalmazói hálózatokon keresztül és még ennél is több találhatott gazdára nem hivatalos üzletekben, aukciós weboldalakon és a feketepiacon, írja a vanguardngr.com.

Jelentős mennyiségű telefon kerül eladásra a szürkepiacon is, ami olyan értékesítési módokat jelent, amelyeket a gyártó nem szándékozik igénybe venni. A szürkepiaci értékesítés legelterjedtebb formájánál általában kis cégek importálják az árut és a gyártó által nem felhatalmazott kereskedők árulják.

Az MMF 1998-ban alakult olyan vezető mobileszköz gyártók összefogásával, mint a Nokia, a Samsung és az Apple, valamint vezető hálózat-szolgáltatók, például az Ericsson, a Nokia Siemens Networks és az Alcatel-Lucent részvételével. A szervezet idézett jelentése szerint egy 50 hamis telefonra kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb készülék az alapvető hálózati kapcsolati szabványoknak sem felel meg, ami a felhasználók számára a vonal gyakori megszakadását eredményezi. Az MMF főtitkára, Michael Milligan elmondta, hogy az átlagos hamisítvány körülbelül 45 dolláros árával számolva legalább 6 milliárd dollárra tehető az egyes államok és az ipar éves kára a jelenség miatt. Hozzátette, hogy a “kormányok a legújabb technológiák alkalmazásával felvehetnék a harcot a hamisítás ellen, mert ezek képesek kiszűrni az előírásoknak nem megfelelő telefonokat és letiltani az illegális termékeket használókat.”

Az MMF adatai szerint Indiában a mobiltelefonok 20%-a hamisítvány , ami a kieső árbevételek miatt 1,5 milliárd dolláros kárt okoz évente. “A hamisítványokban továbbá sok esetben veszélyes mennyiségű fém (például ólom) és vegyi anyag van”, tette hozzá Milligan.

Eközben a Samsung hamisításellenes kampányt folytat Nigériában, amelynek keretében a kormányzattal, valamint a Nigériai Kommunikációs Bizottsággal együttműködve igyekszik oktatni és felvilágosítani a fogyasztókat az eredeti eszközök beszerzési lehetőségeiről. A hamis telefonok piaca természetesen nem csak erre az országra korlátozódik, de Afrikában Nigéria jelenti a legnagyobb piacot a számítástechnikai eszközök tekintetében.