- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Libéria harcot indít a hamis gyógyszerek ellen

libéria gyógyszer [1]Különösen a vidékiek kényszerülnek hamis gyógyszerek alkalmazására azok alacsony ára miatt, írja az allafrica.com. Hozzáteszik: ezeket a gyógyszereket beszerezni is jóval könnyebb.

2013 végén az egészségügyi minisztérium és a libériai Gyógyszerészeti Igazgatóság támogatásával újabb lendületet vett a júliusában elindított kampány, amelyet a hamis gyógyszerekkel kereskedők ellen indítottak. A kampány során ellenőrző csoportok járják az országot és próbálják megakadályozni az illegális tevékenységeket, valamint igyekeznek felhívni a figyelmet az utcán illegálisan árult gyógyszerek veszélyeire is.

Egy vezető gyógyszerész, Tijili Tarty Tyee, az IRIN humanitárius hírekkel foglalkozó hírügynökségnek elmondta, hogy ő a rádión keresztül rendszeresen tájékoztatja az embereket a hamis gyógyszerek veszélyeiről. “A baj az,” tette hozzá, “hogy az emberek egyszerűbb megoldásokat keresnek, azonban ezek az egyszerű megoldások veszélyesek rájuk nézve. Ezért kell engedéllyel rendelkező intézményekhez fordulni, ahol jobb ellátást kaphatunk.”

A legtöbb utcai árus zsákokból árulja a hamis gyógyszereket a falusi és városi utcákon. A (főleg malária elleni) gyógyszereknek vagy a szavatossága járt le, vagy Guineából és Nigériából származó hamisítványok. Az árusokat nem mindig egyszerű megállítani: sokszor ellenállnak és meg is sebesítik a kirendelt ellenőröket.

Az Egészségügyi Termékeket Ellenőrző Hatóság emberei (akik jogosultak letartóztathatni a gyanúsítottakat és lefoglalni az áruikat is) eddig 10 embert fogtak el.

Sokan azonban nem látnak más alternatívát a hamisítványokon kívül, ha gyógyszerre van szükségük. Egy Paynesville-ben elő férfi az IRIN-nek azt állította: a 3 dolláros maláriagyógyszert másfél dollárért is megveheti az utcán. Mások szerint az országban sok helyen lehetetlen legális gyógyszerhez jutni, így nincs más választásuk, az utcán vásárolnak.

Egy monroviai utcai árus az illegális gyógyszerkereskedelmen kívül nem talál más bevételi forrást. Miatta Holder, akinek a férje a háborúban halt meg, négy gyerekéről egyedül gondoskodik. “Ez az egyetlen lehetőség a gyermekeim ellátására. Más nem segít nekem.” mondta. “Tudom, hogy illegális, de nincs más esélyem a túlélésre, tehát remélem, hogy a kormány békén hagy minket”, tette hozzá.

Egy másik kereskedő szerint ők egyenesen a kormánynak segítenek eljuttatni az egészségügyi ellátást azokra a helyekre, ahol nincs arra más lehetőség.

Az orvosok azonban harcolnak a jelenség ellen. Egy orvos például minden reggel félórás tájékoztatással indítja a rendelését, amely során az illegális gyógyszerek veszélyeire figyelmeztet.

Az illegális gyógyszer-kereskedelem libériai virágzásához az egészségügy állapota mellett hozzájárul a malária elterjedtsége is. Afrikában az öt év alatti gyermekek leggyakoribb halálokai között a malária kiemelt helyen szerepel.