- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Miért nem jó üzlet a hamis kozmetikum vásárlása?

Ma már szinte mindennel kapcsolatban találhatunk jó vételt kínáló weboldalakat, és ez különösen igaz a kozmetikai termékekre. Sok eBay-hirdetésben száz százalékban eredetiként hirdetik az árukat, de a Belbiztonsági Hivatal egy munkatársa, Joe Ortega szerint ezek a szerek lassan megmérgezhetnek minket. Állítása szerint a lefoglalt áruk gyakran tartalmaznak veszélyes anyagokat. “Találtunk már például arzént és ólmot is bennük, ezek pedig nincsenek túl jó hatással az egészségre”, mondta Ortega. Hozzátette: bárki is csinálja ezeket, biztosan nem tart be semmilyen előírást a gyártás során.

A hamis árukat nem csak online lehet megtalálni. Foglaltak már le ilyeneket bolhapiacokon, bevásárlóközpontokban és boltokban is. Egy New Jersey-i nőt az után vontak vizsgálat alá, hogy valaki panasszal élt ellene a Belbiztonsági Szolgálatnál, mert percekkel egy termék használata után kiütések jelentkeztek a szemhéján. Egy bőrgyógyász szakértő szerint több, ehhez hasonló panaszt okozhatnak a hamis termékek, mivel a bennük lévő anyagok felszívódnak a bőrön keresztül.

A Belbiztonsági Hivatal munkatársa szerint néhány parfüm emberi vizeletet is tartalmazhat. Állítja továbbá, hogy a legtöbb hamisító Kínában, Hong Kongban és Jordániában van. A hamisítók ezeken a helyeken gyerekmunkát is alkalmaznak a termékeik előállítása során.