- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Tagadja a múzeum, hogy hamis Van Gogh képeket állítana ki

vangogh [1]A vádakat megfogalmazó könyv szerzői, a holland Benoit Landais és a svájci Hanspeter Born állítják: a kérdéses képeket egy középszerű festő, Claude-Emile Schuffenecker (1851-1934) festette. Schuffenecker Van Gogh ismerőse volt és a festő 1890-es halála után eredetiként adta el a saját maga által készített másolatokat, olvasható az ügyről a cleveland.com cikkében.

A clevelandi múzeum közreműködésével bemutatott “Van Gogh: Repetitions” (“Ismétlések”) című kiállítást március másodikától lehet majd megtekinteni a Phillips-gyűjteményben, Washington D.C.-ben. 35 festményt és egyéb, papírra készült alkotást állítanak majd ki, köztük 13 „ismétlést”. Ez lesz az első olyan kiállítás, amelyet Van Gogh jellegzetes szokása köré fűznek: a művész rendszeresen, újra és újra lefestette az általa kedvelt témákat.

Landais és Born szerint a művész ezen munkamódszere nagyszerű lehetőségeket kínált a hamisítóknak, így Schuffeneckernek is. William Robinson, a clevelandi múzeum modern európai művészeti kurátora azonban nem hisz a vádaskodóknak. “Ismerjük a könyvet”, írta pár nappal ezelőtt egy nyilatkozatban, “de nem értünk egyet a feltételezésekkel, amelyek egyébként sem tartalmaznak újdonságot.” Robinson szerint az írók már több mint egy évtizede terjesztik feltételezéseiket, de állítása szerint ezeknek nem sok alapja van, és a Van Gogh-szakértők többsége sem ért egyet velük.

Landais (a francia nemzeti múzeumok volt igazgatójának fia) és Born (oknyomozó újságíró) a képek részletes vizsgálatára és dokumentumokban (részben Van Gogh leveleiben) olvasható állításokra alapozzák az elméletüket. Könyvük pár napja jelent meg az Amazon.com-on, Schuffenecker napraforgói és más Van Gogh hamisítványok címmel.

Robinson a vádakkal kapcsolatban kijelentette: az amszterdami Van Gogh Múzeum munkatársai éveken át, nagy alapossággal tanulmányozták a festményeket a legmodernebb tudományos és technikai estközökkel és sikerült is megcáfolniuk Landais és Born állításait.

Robinson kiemelte, hogy a festmények eredetiségéről már az 1920-as évektől folytak viták. Ma már ez nem így van, és a legtöbb, elismert szakértő véleménye megegyezik a képekkel kapcsolatban.