- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Ukrajna: a gyógyszertárakban kapható gyógyszereket is hamisítják

A legtöbb orvosság a negyedik negyedévben fogy. Így volt ez tavaly is, amikor az ukrán Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 624,1 millió dollár értékű külföldi orvosságot vettek meg a patikákban, ebből 603 millió belgyógyászati betegségek kezelésére, megelőzésére szolgáló gyógyszerek vagy antibiotikumok volt. 2013-ban Ukrajnában háromszor annyi importált gyógyszert forgalmaztak, mint ukrán gyártmányút, pedig a külföldi gyógyszerek jóval drágábbak, mint a hazaiak, minőségük, gyógyító hatásuk viszont nem eltérő.

Lembergben 200 láda hamisított gyógyszert vontak ki több mint 30 magángyógyszertár forgalmából. Az elkobzott gyógyszerek között olyan nagy keresletnek örvendő készítmények szerepeltek, mint az aurolesan, nospa, anaferon, tempalgin, farmacitron, eszenciale forte, amizon, biseptol, suprastin, valeriánka, stb.

Tavaly Kárpátalján összesen 300 esetben találtak patikákban rossz minőségű gyógyszert, hamisított készítményeket azonban nem találtak. Összesen 924 esetben vonták laboratóriumi ellenőrzés alá a gyógyszereket, a minták 32,5 százalékának ellenőrzése azonban negatív eredményt hozott.

Sok esetben csak a hatóanyagok koncentrációjának csökkentését derítették fel. Az ilyen orvosságok tehát kevésbé hatékonyak, néha pedig teljesen hatástalanok.

Sok orvosságot széleskörűen reklámoznak a sajtóban, a tévében, az interneten. Az ellenőrzések során elsősorban ezeket vonják laboratóriumi vizsgálat alá. Ugyanis éppen ezek között találják a legtöbb hamisítványt.

Hogyan kerülhetjük el Ukrajnában, hogy hamis gyógyszer kerüljön hozzánk?

Az Állami Gyógyszerellenőrző Szolgálat szakértői szerint elsősorban a gyógyszer csomagolását érdemes gondosan szemügyre venni. A csomagolást ugyanis jóval nehezebb meghamisítani, mint magát a gyógyszert!

Szinte lehetetlen ugyanis ugyanolyan árnyalatú színekkel díszített dobozokat, tasakokat gyártani, mint amilyenbe az eredeti gyógyszereket csomagolták. Ha ilyen gyógyszer kerül hozzánk, juttassuk el az Állami Gyógyszerellenőrző Szolgálathoz, ott ugyanis megtalálhatók az Ukrajnában forgalmazott összes gyógyszer csomagolásának mintái.

Semmi esetre se vásároljunk gyógyszereket az interneten. Kiderült ugyanis, hogy az interneten ajánlott gyógyszerek 50 százaléka hamisítvány (ukrán felmérés alapján! – a szerk.). Ukrajnában több olyan eset fordult elő, hogy az interneten vásárolt gyógyszerektől rosszul lettek a betegek, kénytelenek voltak őket kórházba szállítani. Ezeknek a gyógyszereknek az ellenőrzése ugyanis egyelőre szinte megoldhatatlan feladat.

Soha ne vásároljunk gyógyszert ismeretlen emberektől, a piacon. Óvakodjunk az úgynevezett étrend-kiegészítő készítményektől, ezek nagy része ugyanis teljesen hatástalan, sőt egyes esetekben pedig határozottan káros hatású.

Az ukránok évente 32 milliárd hrivnyát költenek gyógyszerekre, az állam pedig mindössze 4 milliárd hrivnyát fordít a kórházak számára szükséges gyógyszerek beszerzésére. Tehát a gyógyszerek közel 90 százalékát a betegeknek kell megvenni. Kedvezményekben, a külföldi országoktól eltérően, csak a lakosság elenyészően kis hányada részesül. Ugyanakkor Ukrajnában közel 60 százalékkal drágábbak az orvosságok, mint például Oroszországban vagy Fehéroroszországban. Ennek ellenére tavaly 13 százalékkal több gyógyszert vásároltak az országban, mint 2012-ben.

Kárpátalján aránylag kedvezőbb a helyzet, mint a szomszédos megyékben, ami részben azzal magyarázható, hogy ott nincsenek nagy gyógyszerraktárak, a patikák számára szükséges gyógyszereket Ukrajna más területeiről hozzák be. Nem könnyű meg különböztetni a hamis gyógyszereket az eredetiktől. Régen ugyanis krétát vagy egyéb hatástalan, sok esetben pedig káros anyagokat találtak a hamisított gyógyszerekben, manapság azonban „modernizálták” a hamisítványokat, megkülönböztetni őket az eredetiktől nagyon nehéz.