- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A hamis mikrocsipek kiszűrésén dolgozik a DARPA

Az eszköztől azt remélik, hogy megelőzhetnek vele olyan meghibásodásokat, amelyek a katonák életét és hadműveletek sikerét veszélyeztetnék, írja a wired.com.

Az ügynökség szerint rendkívül magas a védelmi eszközök gyártásakor felhasznált rossz elektronikai eszközök száma: csak az elmúlt két évben egymillió gyanús alkatrészre bukkantak.

Ezért a megbízható alkatrészek felhasználását szavatoló SHIELD program keretei között egy apró (100×100 mikron méretű) alkotóelemet használnak, ami a jövőben „ellenőrzi az adott elektronikai alkatrész megbízhatóságát, a rendszer megzavarása nélkül.” Nem tudni, hogyan érik ezt el, de az eszköz darabja a híradások szerint egy pennynél is kevesebbe kerül.

„Az eszköz ellenálló lesz működés közben, de érzékelni fog bármiféle babrálást,” mondta Kerry Bernstein, a DARPA programmenedzsere. „A SHIELD program részeként olyan eszközt kívánunk használni, amely igény szerinti hitelesítési eljárást kínál, a beszerzési láncokban korábban sosem látott módon.

A DARPA szerint az eszköz több probléma ellen is véd: használt, de újként értékesített alkatrészek és az engedéllyel gyártott termékek engedélyt túllépő számú gyártásából származó termékek kiszűrésére is alkalmas. Ezen felül, azonosítja a tesztelések során selejtnek minősített, de kiváló minőségűként árult alkatrészeket, illetve figyelmeztet, ha a termékek technikai specifikációit, leírását megváltoztatták.

Bár a DARPA csak márciusra ígért további részleteket az eszközzel kapcsolatban, de szándékuk szerint a SHIELD az alkatrész csomagolásába, vagy megbízható eszközökhöz erősítve működne, az adott berendezés kialakításának megváltoztatása nélkül.

Az eszköznek nem lenne semmilyen elektronikai kapcsolata a vizsgált alkatrésszel. Ehelyett egy kézi eszköz segítségével vizsgálnák az alkotóelemeket, amely gyártási számokat küldene egy központi szerver felé. A szerver ezután egy titkosítás nélküli kérdést küldene az eszköznek, amely egy titkosított választ küldene vissza, passzív érzékelőkön keresztül.

A hamis alkatrészek már évek óta okoznak problémákat. Egy szenátusi vizsgálat szerint ezek 70 százaléka Kínából származik, a maradék pedig Nagy-Britanniából és Kanadából.

Az Egyesült Államok Szenátusának vizsgálata szerint a hamis alkatrészeket először hulladékként szállítják Hong Kong-ba, ahonnan Kínába kerülnek. Ott „leégetik a régi áramkör táblákról, kimossák a folyóban, majd a járdán kiszárítják őket.”

„A Védelmi Minisztériumnak nagy szüksége van elektronikai alkatrészekre, ezért fontosak a megbízható beszállítók”, nyilatkozta Bernstein. “A SHIELD egy technológiai demonstráció, amely hangsúlyozza, hogy biztonsági kérdésekben nem a méret a lényeg”, tette hozzá.