- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

BSA – HENT kampány az illegális szoftverhasználat ellen

A tudatosságnövelés ezen a területen azért igen fontos, mert a felmérések szerint jó néhány esetben még a cégvezetőknek sincs tudomása ennek veszélyeiről.

Ezt igazolja a KPMG 2010 és 2011-ben végzett tanulmánya [1] is:

Magyarországon az illegális szoftverek aránya 41%. Bár a jelenlegi kampány célja elsősorban a kis- és középvállalkozások tájékoztatása az illegális szoftverhasználat következményeiről, a következmények túlmutatnak a célszektoron, és országos méretekről beszélhetünk.

A BSA INSEAD kutatása [2] szerint azon országok számára, amelyek a gazdasági növekedés eléréséhez hatékony megoldásokat keresnek, az illegális szoftverhasználat visszaszorítása és a legálisan megszerzett és használt szoftverek elterjedése hatásos és ajánlott módszer e cél megvalósításához.  Ezt támasztja alá az IDC 2010-es kutatása [3] amely szerint, ha 10 százalék ponttal csökkenne az illegális szoftverhasználat Magyarországon 4 év alatt, akkor az a következő kedvező hatásokkal járna:

  • 885 új munkahely létesülne;
  • 239 millió dollárral nőne a magyarországi GDP;
  • valamint 61 millió dollárral nőne az adóbevétel.

A jelenlegi kampány hozzájárul ahhoz, hogy a cégek a szoftverhasználat terén tudatosabb magatartást tanúsítanak, felmérve az illegális szoftverhasználat vállalkozásuk működésére gyakorolt káros hatásait.

A kampányról

A kampány alatt közel 2000 kis- és közép vállalkozásoknak küld a BSA figyelemfelhívó levelet, amelyben tájékoztatja őket a szoftvergazdálkodás (SAM) és nyilvántartás szükségességéről, illetve az illegális szoftverhasználat kockázatairól.  A figyelemfelhívó kampány időzítése az új Polgári Törvénykönyv bevezetésére esett, mert az az új Ptk. szigorúbb szabályokat tartalmaz a vezető tisztségviselők felelősségével kapcsolatosan.
A BSA kampány célja, hogy a kis és közepes vállalkozások ügyvezetőiben is tudatosodjon a szoftverek jogtisztaságának fontossága és felhívja figyelmüket milyen eszközök állnak rendelkezésükre ellenőrzésükre.

A nyilatkozatot nem kötelező visszaküldeni, annak jogi kötőereje nincsen.

A BSA-ról

BSA I The Software Alliance [4] a szoftveripar világvezető érdekképviseleti szervezete. Olyan hírneves cégek egyesülete, akik évente több milliárd dollárt fektetnek be, hogy olyan szoftvermegoldásokat alkossanak, amelyek belobbantják a gazdaságot és javítják a modern életet. Nemzetközi állami kapcsolatok, szellemi tulajdonvédelmi és oktatási aktivitásai által a BSA szélesíti a digitális világ horizontját valamint bizalmat és magabiztosságot épít azon új technológiákkal kapcsolatosan, amelyek ezt elősegítik.