- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamis oltóanyagok ellen harcol az egyiptomi startup cég

A cég “radikális megoldást kínál a hamis termékek okozta problémák ellen és a Közel-Keletet, valamint Észak-Afrikát a világ legbiztonságosabb vásárlóhelyévé kívánja tenni”, olvasható a wamda.com március 5-én megjelent cikkében.

A cél nagyratörő, különösen a statisztikákat nézve. Ahmed szerint az arab világban a gyógyszerek 50%-a hamisított: ez az arány Szaúd-Arábiában 40%, Egyiptomban 50%-nál is több, az Egyesült Arab Emirátusokban pedig 20 és 25% közé tehető. Ezek a hamis gyógyszerek nem csak haláleseteket okoznak (különösen gyakori ez a maláriagyógyszerek esetében), de a gyógyszergyáraknak is veszteséget okoznak. Ahmed hozzátette: a hamisítás miatt a munkanélküliek száma is nő.

Az Asly (amelynek jelentése arab, indiai, farszi, urdu és török nyelven egyébként “eredeti”) kódokat biztosít a gyógyszercégeknek, amelyeket rátehetnek a termékeikre. A kódot lekaparva a felhasználó elküldheti azt sms-ben egy megadott számra, a válaszban pedig megtudja, a termék eredeti-e. Ahmed szerint ez különösen jól működhet olyan országokban, ahol kevesen férnek hozzá az internethez (Egyiptomban pl. csak az emberek 20%-ának van internet hozzáférése). A cég ezen kívül egy mobilalkalmazáson is dolgozik. Ennél a kódot csak be kellene olvasni az applikációval, majd ezek után kapna visszajelzést a vásárló a termékről. Az Asly egyébként már alkatrészekre is kiterjesztette tevékenységét, egy nap pedig akár luxuscikkeknél és élelmiszereknél is használható lesz.

A céget 2012-ben alapították Egyiptomban, 50,000 dolláros kezdőtőkével. A cég azóta már Dubajban van, ahol tavaly szeptemberben nyertek egy 5 hónapos fejlesztési programot. Több szektor résztvevőivel is együttműködnének a jövőben, céljuk a régió 20 országában piacra kerülni a következő 3 éven belül. Ahmednek egyelőre azonban a cégeket is meg kell győznie az általa nyújtott szolgáltatás jelentőségéről és szeretné tudatosságra nevelni a fogyasztókat is.