- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Turistákat mozgósít a hamisítványok ellen az ENSZ kampánya

A Világturisztikai Szervezet (World Tourism Organization, UNTWO), az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UN Office on Drugs and Crime, UNODC), valamint Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UN Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) a napokban jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy közös kampányt indítanak az illegális kereskedelem ellen, tudósít az ip-watch.org.

A kampány címe „Számít, mit teszel – legyél felelősségteljes utazó”, amely olyan árukat és szolgáltatásokat vesz célba, amelyekkel jellemzően turisták találkozhatnak, így különösen érintettek a kulturákhoz kötődő, azokat bemutatni kívánó áruk, a kábítószerek és a hamisítványok.

Az UNODC főigazgatója, Jurij Fedotov kiemelte, hogy a turisták is felelősséggel tartoznak azért, hogy elővigyázatlanságukkal ne gyarapítsák a szervezett bűnözés által generált profitot. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója szerint a turisták könnyű célpontot jelentenek a műkincseket áruló kereskedőknek, akik sokszor nem tudják, hogy a szuvenírként megszerzett darab akár lopott kulturális örökség is lehet.

A Turizmus Etikai Bizottságának élére nemrég kinevezett Pascal Lamy teljes támogatásáról biztosította a kezdeményezést, arra figyelmeztetve, hogy a nemzetközi turizmus sosem látott mértékű növekedése miatt etikusabb és felelősségteljesebb viselkedésre kell felhívni az utazókat.

A kampányt a Marriott International és a Sabre Holdings turisztikai cégek szintén támogatják majd.