- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A hollandoknak is büntetniük kell a letöltéseket

Hollandiában (ahogy a világ más országaiban is) rendkívül népszerű a zene és a filmek letöltésének gyakorlata. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a lakosság harmada tölt le úgy tartalmakat anélkül, hogy fizetne értük, számol be a torrentfreak.com.

A különbség sok más országgal szemben az, hogy Hollandiában nem jogszerűtlen a filmek és zene személyes használatra való letöltése. Kompenzációként (más országokhoz hasonlóan), a hollandok „kalózadót” vetnek ki az üres adathordozókra, merevlemezekre, adattárolásra alkalmas egyéb eszközökre és okostelefonokra.

Most azonban az Európai Unió Bírósága jogellenesnek ítélte ezt a gyakorlatot. Az eljárást elektronikai termékek gyártói kezdeményezték, mert így az általuk gyártott termékeknek megemelkedett az ára.

A Bíróság indokolása szerint az illegális forrásokból származó tartalmak saját célra történő másolása káros hatással van a társadalomra, továbbá elfogadhatatlan, hogy a kultúra védelmének érdekében a tagállamok feladják a szigorú szerzői jogi védelmet és megtűrjék a jogszerűtlen terjesztői módszereket.

Így nem tolerálható az a holland szabályozás, amely alapján jogsértő tartalmak szabadon másolhatók. A Bíróság szerint a fájlmegosztás „legalizálása” a jogsértő tartalmak terjesztésére bátorít, hozzáteszi továbbá, hogy ez a gyakorlat a „a szerzői jogok jogosultjainak is méltánytalan hátrányt okoz”.

A Bíróság azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi holland rendszer azokat bünteti, akik legális forrásokból szerzik be a filmeket és zenéket, mert díjat fizettetnek velük a rögzítésükre használt adattárolók után.

A döntés más országokra is kihathat, például Svájcra, ahol a jogvédett tartalmak magáncélra történő letöltése szintén megengedett. Kérdéses az is, hogy mi fog történni a hasonló „kalózadót” alkalmazó országokban.

Ironikus módon lehetséges, hogy a jogtulajdonosok rosszabbul járnak majd a törvényi változásokkal. A „kalózadó” megszűnésével ugyanis több millió eurós bevételkiesés következhet be, ezt a pénzt pedig nehéz lesz legális eladásokból pótolni.

A holland kormány már be is jelentette, hogy mostantól illegális a szerzői jog által védett tartalmak letöltése. Hozzátették: az ezzel kapcsolatos ügyek esetében polgári peres és nem büntető eljárásokat fognak alkalmazni.