- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamis Rothko-kép eladása miatt emeltek vádat egy kurátor és egy műkereskedő ellen

Több más személyt is érint a feljelentés, amelyet egy Las Vegas-i milliárdos, Frank Fertitta III. kaszinótulajdonos és műgyűjtő tett, aki az adásvétel semmissé nyilvánítását és 8,6 millió dolláros (1,9 milliárd forint) kártérítés megfizetését követeli.

A Rothkónak tulajdonított vásznat, a Cím nélkül (Narancs, vörös és kék) néven ismert képet 2008 áprilisában adták el 7,2 millió dollárért Oliver Wick amerikai Rothko-szakértő közreműködésével, aki akkoriban a bázeli Bayeler Alapítvány kurátora volt.

A károsult szerint a svájci kurátor és a műkereskedő igazolta a hamis Rothko-festmény valódiságát anélkül, hogy pontosan tisztázták volna az eredetét. Márpedig a kurátor – állítja az amerikai műgyűjtő – tudta, hogy sok dolog volt, ami kételyeket támasztott a kép eredetiségét illetően. Ennek ellenére a Kunsthaus kurátora eladás előtt a vásárló ügyvédjének azt írta, hogy a képpel minden teljesen rendben van.

A vádirat szerint a kurátor 300 ezer dollárt (mai árfolyamon 67 millió forint) kapott a képet értékesítő New York-i galériától.

A szóban forgó kép egyike egy kínai festő által festett és 14 év alatt mintegy 80 millió dollárért (17,9 milliárd forint) New Yorkban eladott több mint 30 hamisítványnak. A képeket Rothko, Jackson Pollock, Robert Motherwell, Franz Kline, illetve Willem de Kooning alkotásaiként értékesítették. Az ál-Rothko több közvetítő kereskedő révén jutott el a Las Vegas-i kaszinómágnáshoz.

A nagyszabású csalást 2009-ben fedezték fel. A bűncselekményben részes legnagyobb New York-i galéria, a Knoedler 2011 decemberében váratlanul bezárt.

A kínai hamisító képeit megvásárló és a galériának továbbadó Glafira Rosales műkereskedő ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat, és akár 99 évi börtönre is ítélhetik.