- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Ugrásszerűen nőtt a lefoglalt hamis órák és ékszerek száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban tavaly összesen 24 ezer lefoglalás történt a szellemi tulajdon megsértése miatt, írja a securingindustry.com. Ez 2012-höz képest 7 százalékkal több akciót jelent és nőtt a lefoglalt áruk összértéke is, 1,26 milliárd dollárról 1,74 milliárd dollárra.

Az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége által bemutatott, legfrissebb adatok szerint az óra-ékszer lefoglalások száma 169 százalékkal nőtt és a lefoglalt áruk összértéke elérte az 500 millió dollárt. Ezzel a második helyre jött fel a táskák és pénztárcák mögé, amikből 700 millió dollár értékben találtak hamisítványokat. A harmadik helyre léptek előre a számítástechnikai eszközök (145 millió dollár), őket a ruhák és kiegészítők követik (116 millió dollár). Most először történt meg, hogy a cipők és más lábbelik nem végeztek az első öt között, helyettük a gyógyszerek jöttek fel erre a helyre (79 millió dollárral).

Összértéken mérve a lefoglalt áruk 68 százaléka Kínából származott, ami csökkenés a tavalyelőtti 72 százalékhoz képest, de nagyjából megfelel a 2011-es értéknek.

A Kínából érkező lefoglalt áruk összértéke 1,1 milliárd dollár volt. Tavaly egy egyhónapos, közös hadműveletre is sor került, amelyben az amerikai és a kínai vámhatóságok vettek részt. Ennek keretében 1735 szállítmányt foglaltak le és 243 ezer hamis alkatrésztől óvták meg a az Egyesült Államok piacát.

Nőtt azon országok száma is, ahonnan hamis termékek érkeztek az Egyesült Államokba. Összesen 73 származási országot számoltak meg tavaly. Kína mögött Hong Kong végzett, ami 25 százalékkal vette ki a részét a hamis áruk piacából, Indiából pedig mindössze a hamisítványok 1 százaléka érkezett. Az összes többi ország 1 százaléknál is kisebb aránnyal szerepel a listán.

A Belbiztonsági Hivatal nyomozói egysége továbbá 1413, illegális árukkal kereskedő weboldalt állíttatott le 2013-ban, 692 letartóztatás történt és 401 vádirat, valamint 451 bírósági ítélet született a szellemi tulajdon megsértése miatt az Egyesült Államokban.