- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

3D nyomtatás: a gyártóknak árulniuk kellene a termékdizájnt

A technikai fejlődés eredményeképpen a 3D nyomtatás egyre elterjedtebbé és megfizethetőbbé válik majd, a fogyasztók pedig képesek lesznek otthon elkészíteni szinte bármilyen termék másolatát, írja a securingindustry.com.

A Google például egy olyan mobiltelefon prototípusán dolgozik, amelyben 3D szkenner is található, eközben pedig a 3D nyomtatók árai folyamatosan esnek – néhány már 80 ezer forint alatt is kapható. A Gartner nemrég közzétett felmérése szerint a 3D nyomtatás legalább százmilliárd dolláros kárt fog okozni a szellemi tulajdonjogok jogosultjainak 2018-ig.

Thorpe szerint azonban a cégek más szemmel is nézhetnék a problémát.

A Netflix és a hozzá hasonló szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a felhasználó előfizetői díjért cserébe a tévéjén, játékkonzolján vagy PC-jén keresztül nézhessen filmeket vagy tévéműsorokat, amikor csak szeretné. Az ilyen szolgáltatások a felhasználók tömegeihez jutottak el, ezért ezek megjelenésükkel az illegális P2P fájlmegosztások száma is drámaian csökkent.

Thorpe rávilágít: majdnem minden „fizikai” termék számítógépes dizájn-csomagként (CAD) kezdi a pályafutását. Felmerül ezért a kérdés, hogy nem lenne-e a célszerűbb ezeket hozzáférhetővé tenni a vásárlók részére.

“A kalózkodás nem azért létezik, mert az emberek alapvetően rosszak”, mondta Thorpe. “Azért létezik, mert az emberek nem tudják megvenni, amit szeretnének, azért, mert a cégek nem adják el nekik.” A cégeknek ezért olyan, új módszerek után kell nézniük, amellyel megtérülhetne a tervezésbe és a jogi védelembe fektetett pénzük.

Ennek a megközelítésnek más előnyei is lennének: az emberek a tervekhez való hozzáférés után saját maguk is legyárthatnák a számukra szükséges alkatrészeket. Ezt a módszert követve szükségtelen lenne hatalmas raktárakat fenntartani például Kínában vagy más országokban és aztán keresztülutaztatni azokat a világon.

A Gartner jelentése szerint 57,000 3D nyomtatót adtak el 2013-ban és számításaik szerint idén ennél 75%-kal többet fognak megvásárolni. 2015-ben pedig már 200,000 darab is gazdára találhat.

Ez a technológia egyelőre még nem része a mindennapoknak, de egyes cégek már kínálnak nyomtatási szolgáltatásokat a megfelelő eszközökkel nem rendelkező vásárlók részére. Az árak csökkenésével és a nyomtatáshoz használt alkalmazások egyszerűsödésével azonban a nyomtatók alkalmazása elterjedtebbé válhat. A Gartner szerint jövőre az 50 legnagyobb, nemzetközi kereskedelmi lánc közül hétben fognak 3D nyomtatókat árulni.

Thorpe szerint a gyártóknak digitális fájlként értékesíteniük kellene a terveket, hogy megelőzzék és visszaszorítsák a jogsértések terjedését.