- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Előzetes jelentés az egyesült királysági, szellemi tulajdonnal való visszaélésekről

A jelentés bemutatja, milyen lépéseket tettek bizonyos szervezetek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos visszaélések, a hamisítás visszaszorításának érdekében, tájékoztat az ip-watch.org. Az IPCG-t 2004-ben alapították Londonban és a versenyszféra húsznál is több szereplőjét, bűnüldöző szervezeteket és kormányhivatalokat kapcsol össze egymással. A jelentés szerint ezek olyan szervezetek, amelyeknek “szerepük van a szellemi tulajdonnal kapcsolatos visszaélések, bűncselekmények visszaszorításában az Egyesült Királyságban”.

Az Interpol jelentése szerint világszerte 33 milliárd forint értékben foglaltak le hamis árukat 2013-ban. A Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság szerint ennek része az a rekordméretű, 12,2 millió font értékű hamisgyógyszer-fogás is, amit a Pangea akció során találtak.

A belső jelentés az ipar olyan hamisításellenes kezdeményezéseiről is beszámolt, mint például a hamis termékekre mutató internetes linkek eltávolítása. A brit Kiadói Szövetség (Publisher’s Association) több mint 1,6 millió, a brit zenekiadók jogvédelmi szerve (BRMC) pedig 72 millió linket távolíttatott el a jelentés szerint 2013-ban.

Egy másik előrelépés, hogy a PRS for Music szerzőijog-védő szervezet egy félautomata keresőtechnológiát fejlesztett ki, amellyel azonosíthatók a feltehetően jogsértő zenei tartalmak. Ezzel az eljárással 73.333 fájlt sikerült eltávolítani 2013-ban, ami 2.339.118, illegálisan terjesztett zeneművet jelent. A bejelentett fájlok 99,48 %-át sikerült ezzel a módszerrel eltávolítani.

A jelentés végleges változata nyár végére várható.