- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Európai Bizottság a gyógyszerhamisítás ellen: új logó a fogyasztók biztonsága érdekében

Az Európai Bizottság 2014. június 24-én fogadta el a hamisított gyógyszerekre vonatkozó irányelv (2011/62/EU) végrehajtási szabályait, melyek az online patikák által használandó közös logót határozzák meg, valamint rögzítik az értékesítésre kínált gyógyszerek eredetiségének biztosítására vonatkozó technikai követelményeket. A logó 2015 második félévétől lesz elérhető.

Toni Borg, az egészségügyért felelős európai biztos elmondta, „a gyógyszerek online vásárlásakor a fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy amennyiben nem jogszerűen működő forgalmazótól vásárolnak, akkor előfordulhat, hogy hamisított gyógyszerhez jutnak. A hamisított gyógyszerek hatástalanok vagy egészségre károsak lehetnek, de akár halált is okozhatnak. A Bizottság az online patikák számára közös logót hozott létre annak érdekében, hogy a fogyasztók biztonságát biztosítsák”.

Gyakorlati tudnivalók

A logót kell majd keresni a webpatikák honlapján. A középen, baloldalon található téglalapba kerül annak az EU tagországnak a zászlója, ahol a webpatikát alapították és a logóban található szöveget is majd ennek a tagországnak a hivatalos nyelvére kell lefordítani.

A vásárlónak először is az érintett online patika internetes oldalán a logót kell keresnie és arra kell kattintania. Ezt követően az oldal a vásárlót a nemzeti engedélyezési hatóság oldalára irányítja, mely tartalmazza a jogszerűen működtetett online patikák , valamint más, gyógyszerek árusítására jogosult forgalmazók listáját. Ha az érintett patika szerepel a listán, a vásárlás folytatódhat. Ha nem, akkor a vásárlás elkerülendő erről az oldalról, helyette válasszunk más, a nemzeti engedélyezési hatóság listáján szereplő forgalmazót.

A végrehajtási szabályzat a következő négy-hat hétben lép hatályba. A tagállamoknak egy évük van felkészülni a szabályok alkalmazására. A Bizottság a nemzeti engedélyezési hatóságoknak kommunikációs eszközrendszert fog nyújtani a hamisított gyógyszerekre vonatkozó irányelvben meghatározott figyelemfelhívó kampányok szervezésének támogatása érdekében.

Az eszközrendszer és további információk a hamisított gyógyszerekről itt érhetők el. [1]