- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Rejtett lézerképek és nanostrukturálás a hamis órák ellen

Az óragyártók ezért már évek óta próbálkoznak különböző eljárásokkal, olvasható egy, a Forbes honlapján megjelent cikkben. Egy kedvelt taktika (a bankjegynyomdák módszerét követve) a nehezen, vagy egyáltalán nem másolható elemek elhelyezése az alkatrészeken. Ezen az elven működik a CLR-LIGA névre hallgató új technológia is, amelyet a Carl F. Bucherer svájci óragyártó hamarosan alkalmazni fog minden mechanikus óraszerkezeténél.

A Carl F. Bucherer a Mimotec SA svájci céggel dolgozik együtt, amely a CLR-LIGA-t kifejlesztette. Az eljárás két technológiát ötvöz. Egyrészt ott van a CLR, amely a “covert laser readable” (rejtett, lézeres olvasás) rövidítése. Ennek segítségével olyan rejtett képek helyezhetők el az órákon, amik csak lézerrel, speciális szkennereket használva válnak láthatóvá, szabad szemmel pedig észrevehetetlenek.

A Mimotec Laser LIGA technológiájával kis CLR képeket helyeznek el az órák alkatrészein. A LIGA egy német mozaikszó, ami egy nanostrukturáló eljárás nevét rejti. Ennek segítségével rendkívül apró változásokat lehet eszközölni felületeken. A LIGA segítségével hozzák létre a gyártók a CLR-képeket, ez a kombináció pedig a szinte teljesen biztosan másolhatatlanná teszi az így készült képet. A lézerszkennerrel megjeleníthető kép soha nem tűnik el és segít megkülönböztetni az eredeti darabokat a hamisítványoktól. Azt még nem tudni, hogy a Carl F. Bucherer vajon egyedi sorozatszámokat vagy a márkával kapcsolatos jeleket akar-e majd elhelyezni az óráin. 

A Carl F. Bucherer órákat valószínűleg nem másolják olyan gyakran, mint a “listavezetőt”, ami nem más, mint a Rolex. Ettől függetlenül figyelemreméltó, hogy a gyártó befektet egy olyan technológiába, ami a vásárlók biztonságérzete mellett a termékeik értékét is növeli. 2014-ben Carl F. Bucherer az A1000 automata óráinak alkatrészein használja majd a Mimotec technológiáját. Az eljárásról itt [1] lehet megnézni egy videót.

A technológia beválhat ugyan, de mégsem feltétlenül pozitív az üzenete: azt sugallhatja, hogy a piacon lévő másolatok olyan jó minőségűek, hogy csak így lehet őket megkülönböztetni az eredetiktől. Az igazság azonban az, hogy a hamisítványok minősége elmarad azokétól. Ennek ellenére lehetséges, hogy a CLR-LIGA módszer beválik és más gyártók is alkalmazzák majd a jövőben.