- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Postai küldeményként szállított hamis termékeket foglalt le az EU vámhatósága

A közös vámhatósági műveletet a görög vámigazgatás és az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) végezte. Szintén részt vettek a műveletben az EU vámügyi szakértői, emellett Macedónia, Montenegró, Szerbia és Törökország. A műveletre márciusban került sor, középpontjában a postai úton és futárszolgálattal szállított hamisított áruk azonosítása volt, írja a securingindustry.com.

Az EU vámhatóságai fokozottan ellenőrizték a harmadik országokból érkező csomagokat és információcserét folytattak a művelet során.

A lefoglalt áruk között mobiltelefonokat, napszemüvegeket, kisebb járműalkatrészeket, gyógyszereket és gyógyszerészeti termékeket találtak. További 210 lefoglalás is történt, ám ezekben az esetekben az árut ki kellett adni, mivel a jogtulajdonosok nem működtek együtt a vámhatósággal. A legtöbb lefoglalt áru a Távol-Keletről származott.

Algirdas Šemeta, az EU vámügyért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztosa azt mondta, „az ERMIS művelet ismét megmutatja, mekkora értéke van a mindnyájunkat fenyegető veszélyek elleni együttműködésnek.” „A szoros együttműködés, a hatékony információcsere és az összes végrehajtó hatóságot bevonó célzott fellépés elengedhetetlen, hogy leleplezzék a csempészeket”, tette hozzá.

Az ERMIS művelet az OLAF által szervezett korábbi közös vámhatósági műveletek folytatása, amelyek segítik az adatgyűjtést, a határon átnyúló együttműködések létrejöttét és a csempészés által leginkább veszélyeztetett területek azonosítását.

Továbbá, a lefoglalt tárgyak nagy mennyiségének köszönhetően a közös vámhatósági művelet a vámok és adók terén segített az uniós és a tagállami költségvetések veszteségeinek elkerülésében is.