- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Svájcban legális lesz a torrentezés

Igaz, hogy ha minden torrentezőt megbüntetnének, akkor fél Európa és Amerika börtönbe kerülne, de azért mindig is érdekes volt, hogy az egyes államok és a jogvédők mire mennek egymással. Svájc például most alaposan kiakasztotta Hollywoodot, ugyanis egy olyan törvénytervezet előkészítésébe kezdtek, amelynek keretében személyes használatra a tartalomtól teljesen függetlenül, de legálissá tennék a letöltéseket és a torrentezést [1]. Természetesen a torrentoldalakra való feltöltés illegális marad, és az egyértelműen kalóz oldalakat is blokkolják.

Az MPAA és a RIAA, valamint az IIP kikeltek magukból az ötlet hatására, és azt mondják, Svájc a jogsértő tevékenységet fellegvárává, a kalóz tartalmak főexportálójává változott. Természetesen a jogvédő szervezeteknek ezúttal sem volt ötlete arra, hogy milyen olcsóbb, legális formában lehetne rávenni a tömegeket a kalózkodás helyett [2] a fizetős letöltésekre.

Értelemszerűen akik pénzszerzési célból kalózkodnak, azok ahogyan most nem, úgy a jövőben sem számíthatnak kegyelemre. Persze az új törvénytervezettel sem minden fenékig tejfel: aki sorozatosan tartalmakat tölt majd fel Svájcban a torrentoldalakra, azokat először az internetszolgáltató figyelmeztetheti, ezután pedig az adataikat átadhatják a jogvédőknek a bírósági perhez.