- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Csökkent az uniós lefoglalások volumene

Összességében az EU vámhatóságai 36 millió hamisnak vélt vagy szellemi tulajdonjogokat sértő cikket foglaltak le, ami kevesebb, mint a 2012-ben lefoglalt 40 millió termék, emellett azok értéke is visszaesett 900 millió euróról 770 millióra, írja a securingindustry weboldala.

Az igen nagyszámú, 87 ezer feltartóztatási eset tükrözi azt a tényt, hogy egyre többször – a tavalyi évben az esetek 72 százalékában – kisebb, postai úton vagy futárszolgálattal feladott küldeményekről van szó.

A leggyakrabban feltartóztatott árucikkek az alábbiak:

A leginkább aggasztó statisztika a legutóbbi jelentésben az, hogy a vásárlók számára egészségügyi és biztonsági kockázatot jelentő tiltott áruk a lefoglalt termékek negyedét tették ki, ami az előző évi 13 százalékhoz képest jelentős növekedés.

Az ebbe a kategóriában szereplő termékek között voltak ételek és italok, testápolási cikkek, gyógyszerek, elektromos háztartási cikkek és játékok. A növekedés elsősorban a lefoglalt gyógyszeripari termékek mennyiségének köszönhető.

„A szellemi tulajdonjogok védelme nem csak az európai fogyasztók egészsége és biztonsága miatt fontos, de támogatja a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is az EU-ban.” mondta Algirdas Šemeta, az Európai Unió adóügyi, vámügyi, csalásellenes és számvevőszéki biztosa.

A vámhatóság által visszatartott árucikkeknél az esetek 92 százalékában vagy megsemmisítésre került sor, miután azok tulajdonosai és a jogbirtokosok megállapodtak vagy a jogosultak kezdeményeztek bírósági pereket a szellemi tulajdonjogok megsértésének megállapítására.

A fennmaradó esetekben a termékeket kiadták, mivel a jogosultak nem reagáltak a vámhatóságok megkeresésére (5%), illetve a lefoglalt termékek eredetinek bizonyultak (3%).

Ami a lefoglalt áruk származási országait illeti, Kína ismét a legjelentősebb forrás, de a jelentés szerint voltak érdekes eltérések a termékkategóriák között.

Egyiptom nagy forrása a hamis élelmiszereknek, Törökország a parfümöknek és kozmetikumoknak, Hongkong pedig az egyéb testápolási cikkeknek, mobiltelefonoknak, memóriakártyáknak, tintapatronoknak, és elektromos háztartási készülékeknek.