- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

NAV-ellenőrök árasztottak el két távol-keleti üzletközpontot

Titkos ellenőrzés-sorozat részeként csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a múlt hét végén a főváros két legnépszerűbb távol-keleti bevásárlóközpontjában működő kereskedőkre. Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint ugyanis a legtöbb család ezekben az áruházakban szerzi be az iskolakezdéshez szükséges eszközöket gyermekeiknek. Ezért döntött úgy az adóhivatal, hogy bevásárlókörutat tart a XV. kerületi plázákban. A razzia eredményei igazolták a korábbi tapasztalatokat, ugyanis a tetemes bevételekre szert tevő kereskedők kétharmada szegte meg a szabályokat a próbavásárlások során.

A hivatal tegnapi közlése szerint a legjellemzőbb vétség a távol-keleti árusoknál az, hogy a gyanútlan vevők hiába várják a szabályos nyugtát, a bevételeket ugyanis a kereskedők jelentős része elfelejti beütni a pénztárgépbe. Ezt már az ellenőrzések előtt az üzletközpontokban működő online pénztárgépek adatai is kimutatták, vagyis a helyszíni szemlékre már annak gyanújával érkeztek a revizorok, hogy adócsalás zajlik a centerekben. Az akció során a csaknem száz revizor és pénzügyőr az egyszerre végzett próbavásárlások után egy időben fedte fel kilétét, megelőzve azt a jellemző hatást, miszerint ilyenkor a kereskedők között úgynevezett „forró dróton” keresztül hamar elterjed az ellenőrzés híre. Ekkor a csalók általában sebtében bezárják az üzleteket, és elfutnak a helyszínről, gazdátlanul hátrahagyva az árukészletet. Erre ez alkalommal nem volt módjuk, aminek köszönhetően a NAV több adótartozótól is be tudta szedni az adóhátralékát, áruból és készpénzből összesen több mint 11 millió forint értékben.

Az ellenőrzés tapasztalatai beszédesek: a távol-keleti kereskedők kétharmada követett el valamilyen szabálytalanságot, az esetek több mint felében eltitkolták bevételeiket. A pénzügyőrök szerzői joggal védett, illegálisan forgalmazott árura is bukkantak. Voltak olyan kereskedők, akik egy nap kétszer is megbuktak, így következményként üzleteiket a NAV minimum 12 napra bezárja. A hivatal közölte, hogy az ellenőrzések folytatódnak, így azon túl, hogy a mulasztáson ért árusok magas bírságra számíthatnak, ismételt jogsértés esetén üzletük bezárását is kockáztatják.