- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Vicc a javából: ha szelfizik egy majom

Monkey takes photos on camera [1]David Slater profi fotós. Indonéziában is megfordult, ahol természetfotókat készített. Az egyik őrizetlenül hagyott kameráját felmarkolta egy fekete makákó, és ha már nála volt, lőtt is vele több tucatnyi képet – írja a Vox. Legtöbbjük persze igen homályosra sikerült, de lett köztük egy tűéles szelfi is az újdonsült amatőr fotósról.

A kép a Wikimedián kötött ki, ahonnan bárki letöltheti és szabadon felhasználhatja, jogdíj megfizetése nélkül. Slater most pert fontolgat a Wikimedia ellen, mert véleményes szerint ő a jogtulajdonos, a felszerelést saját költségén ugyanis ő juttatta el a majomhoz. Az oldal ezzel szemben azt állítja, hogy ez nem így van, mert azt a képet az állat készítette, így lényegében ő lenne a jogbirtokos. A törvény úgy szól, hogy azé a kép, aki elsüti a gépet, azért, hogy megvédje a fotósokat azoktól a közreműködőktől, akik esetleg később magukénak követelnék a képek jogait. Ez a szabályozás most nem Slatert szolgálja, aki azzal érvel, hogy teljesen lényegtelen, ki nyomta meg a gombot, a felszerelés az övé volt.
A Wikimedia szerint a kép elkészítésében nem működött közre ember, így nem vonatkozik rá semmilyen szerzői jog.

Kiegészítés
A hírrel összefüggésben megjegyezzük, hogy a magyar szerzői jogi szabályozás szerint mivel nem ember készítette a képet, nincs szerzői jog egyáltalán. A fotó negatívja (mint fizikai dolog) vagy a memóriakártya, amire eredetileg rákerült a kép, lehet a fotós tulajdona, de ő szerzői jogi alapon nem tud fellépni a használattal szemben.