- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A BBC keményen lép­ne fel a fájlcserélőkkel szemben

Ausztráliában javaslatokat tehetnek az IT-cégek a szerzői jogi szabályok javítására. A helyi kormány tisztában van azzal, hogy a jelenlegi szabályozás nem korszerű, ezért arra kérte az internetes vállalkozásokat, hogy küldjék el az ötleteiket. Nos, a kérésnek eleget tett a BBC is, amely meglehetősen érdekes elképzelésekkel állt elő, melyek alighanem még a legkeményebb hollywoodi lobbistákat is meglepték.

A BBC szerint az internetszolgáltatóknak minden feltételezett szerzői jogsértőt azonnal figyelmeztetniük kell arra, hogy amit tesznek, az illegális. Ezzel párhuzamosan az illetőt fel kellene világosítani a jogi helyzetről, arról, hogy a szerzői jog mennyire fontos az új tartalmak finanszírozásával kapcsolatban, valamint az elérhető legális szolgáltatásokról. Amennyiben a felhasználó nem tesz eleget a felszólításoknak, akkor komolyabb lépésekre lesz szükség, ilyen lehet a letöltési sebességek korlátozása vagy a hozzáférés teljes blokkolása.

A szerzői jogsértések felderítése és nyomon követése a fájlcserélési protokollok terjedése óta nehezebb, bonyolultabb lett, ezért ahhoz, hogy egy ilyen rendszer megvalósítható legyen, szükséges lenne az internetezők szokásainak megfigyelése, ellenőrzése. A helyzetet súlyosbítják a virtuális magánhálózatok (VPN) és a proxyszerverek. A BBC ezért azt javasolta, hogy a internetszolgáltatókat kötelezni kellene arra, hogy a feltűnően vagy gyanúsan viselkedő személyeket eleve kalózokként kezeljék.

Fentiek ellentétben állnak azzal, hogy a BBC támogatja a Computer & Communications Industry Association (CCIA) álláspontját, aminek az a lényege, hogy a kalózkodást csak akkor lehet visszaszorítani, ha bővül az elérhető legális kínálat. A szervezet szerint olyan ajánlatokat kell biztosítani, amelyeken keresztül az emberek gyorsan és zökkenőmentesen elérhetik a filmeket, sorozatokat és zeneszámokat. Vagyis a szigorú büntetésekkel és a különböző technikai intézkedésekkel nem érhető el komoly siker. A CCIA tagja többek között a Google, a Microsoft és a Facebook is.